ΒΒC: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε εξαφάνιση, προειδοποιούν οι ειδικοί

4


Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας, προειδοποίησαν ειδικοί, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής του OpenAI και του Google Deepmind.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΒΒC, δεκάδες υποστήριξαν μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος» αναφέρεται στην συγκεκριμένη δήλωση με κάποιους να βρίσκουν την ανησυχία υπερβολική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI που κατασκευάζει το ChatGPT, ο Ντέμις Χάσαμπις, διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind και ο Ντάριο Αμοντέι της Anthropic υποστήριξαν την σχετική δήλωση- προειδοποίηση.

Ο Τζέφρι Χίντον, ο οποίος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για τους κινδύνους από την υπερ-ευφυή τεχνητή νοημοσύνη, υποστήριξε επίσης την δήλωση, όπως ήταν αναμενόμενο. Το ίδιο και ο Γίοσουα Μπέντζιο, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Ο Χίντον, ο Μπέντζιο και ο καθηγήτης Γιαν Λε κουν περιγράφονται συχνά ως «νονοί της τεχνητής νοημοσύνης» για το πρωτοποριακό έργο τους στον τομέα – για το οποίο κέρδισαν από κοινού το βραβείο Τούρινγκ το 2018, το οποίο αναγνωρίζει τις εξαιρετικές συνεισφορές στην επιστήμη των υπολογιστών.

Η άλλη άποψη

Αλλά ο καθηγητής Λε Κουν, ο οποίος εργάζεται στη Meta, δήλωσε ότι αυτές οι αποκαλυπτικές προειδοποιήσεις είναι υπερβολικές,μ σε αντίθεησ με τους δύο συνοδοιπόρους του. Πολλοί άλλοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ομοίως ότι οι φόβοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα είναι μη ρεαλιστικοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αρβιντ Ναραγιανάν, επιστήμονας πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, έχει δηλώσει στο παρελθόν στο BBC ότι τα σενάρια καταστροφής που μοιάζουν με επιστημονική φαντασία δεν είναι ρεαλιστικά: «Η σημερινή τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετά ικανή ώστε να γίνουν πράξη αυτοί οι κίνδυνοι. Ως αποτέλεσμα, έχει αποσπάσει την προσοχή από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες της τεχνητής νοημοσύνης.

Η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της υποτιθέμενης «υπαρξιακής» απειλής από την τεχνητή νοημοσύνη έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας από τον Μάρτιο του 2023, όταν ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Tesla, Έλον Μάσκ, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν να σταματήσει η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, μεταδίδει το βρετανικό μέσο.

Η εν λόγω επιστολή αναρωτιόταν αν θα πρέπει να «αναπτύξουμε μη ανθρώπινα μυαλά που μπορεί τελικά να μας ξεπεράσουν και να μας αντικαταστήσουν».

Αντίθετα, η αυτή η νέα εκστρατεία έχει μια πολύ σύντομη δήλωση, σχεδιασμένη να «ανοίξει τη συζήτηση», για αρχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή