Κατασκεύασε πανίσχυρο υπερυπολογιστή για τα επόμενης γενιάς AI μοντέλα

3


Σε μια περίοδο όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της τρομακτικής προόδου που σημείωσαν οι αλγόριθμοι πολλών εταιρειών, αλλά και εν μέσω μεγάλων ανησυχιών που εκφράζονται για την ανεξέλεγκτη (έως τώρα) εξέλιξη της, η Nvidia έρχεται να ανακοινώσει επίσημα την κατασκευή ενός νέου υπερυπολογιστή που θα εκπαιδεύσει τα επόμενης γενιάς AI μοντέλα με απαράμιλλες δυνατότητες.

Ο νέος υπερυπολογιστές της Nvidia ονομάζεται Nvidia DGX GH200, αποτελείται από 256 GH200 «superchips» με 144TB μνήμη (500 φορές περισσότερη από τον προηγούμενο υπερυπολογιστή της εταιρείας DGX A100) και δυνατότητα απόδοσης 1 exaflop! Το κάθε GH200 superchip ενσωματώνει την Grace CPU και H100 Tensor Core GPU της Nvidia, με την εταιρεία να σημειώνει ότι επικοινωνούν μεταξύ τους 7 φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με τις συνδέσεις PCIe, ενώ καταναλώνουν μόλις το 1/5 της ενέργειας. Όλα μαζί τα superchips είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους μέσω του Nvidia NVLink Switch System για να δημιουργήσουν μια ενιαία και τεράστια CPU.

Η Nvidia αναφέρει ότι ο νέος υπερυπολογιστές θα χρησιμοποιηθεί για να εκπαιδεύσει τους διαδόχους του ChatGPT και άλλων παραγωγικών AI εργαλείων, με τη Microsoft να είναι και πάλι από τις πρώτες που θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του. Για όσους δεν γνωρίζουν, το ChatGPT έχει εκπαιδευτεί μέσω ενός custom υπερυπολογιστή που έστησε η MIcrosoft χρησιμοποιώντας δεκάδες χιλιάδες Nvidia A100 GPUs.

Εκτός από τη διανομή του DGX GH200 σε άλλους κατασκευαστές, η Nvidia σκοπεύει να κατασκευάσει και μια έναν ακόμη για δική της εκμετάλλευση, ο οποίος θα ονομαστεί Helios και αναμένεται ότι θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2023. Ο Helios θα είναι ακόμα πιο ισχυρός, αφού θα αποτελείται από 4 συστήματα DGX GH200 (1024 GH200 superchips) για συνολική απόδοση 4 exaflops.

[Nvidia]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή