Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2023 στους ερευνητές της «Φυσικής των attoseconds»

12


Η Σουηδική Ακαδημία απένειμε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2023 στους Pierre Agostini, Ferenc Krausz και Anne L’Huiller για την συνδρομή τους στην «Φυσική των attoseconds» και την μελέτη της συμπεριφοράς των ηλεκτρονιών σε αυτήν την κλίμακα.

Οι τρεις ερευνητές κατάφεραν με τις πειραματικές μεθόδους τους να παράγουν παλμούς φωτός σε attosecond, δηλαδή στην κλίμακα του χρόνου που λειτουργούν τα υποατομικά σωματίδια, με αποτέλεσμα να μελετήσουν πως κινούνται και πως αλλάζουν το επίπεδο της ενέργειας τους τα ηλεκτρόνια.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής, Eva Olson, για να φτάσουμε στην κλίμακα των attoseconds θα πρέπει να χωρίσουμε το ένα δευτερόλεπτο σε χίλια μέρη 6 φορές και εξήγησε πως «χωρούν τόσα attosecond μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, όσα δευτερόλεπτα έχουν περάσει από την στιγμή που γεννήθηκε το Σύμπαν μέχρι σήμερα!» Χάριν στις πειραματικές μεθόδους των φετινών νικητών έγινε εφικτή η μελέτη πληθώρας διαφορετικών θεμάτων από την Φυσική των Υλικών μέχρι τις διαγνωστικές μεθόδους της Ιατρικής.

Αρκετοί περίμεναν πως φέτος θα βραβευόταν η ομάδα των αστροφυσικών πίσω από την κατασκευή του James Webb Space Telescope, αλλά με δεδομένο ότι πέρυσι το βραβείο Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε στον τομέα της Θεωρητικής Φυσικής (σ.σ. Κβαντομηχανική για την ακρίβεια), ήταν αναμενόμενο πως φέτος η προσοχή θα στρεφόταν στην Εφαρμοσμένη Φυσική και δεν αποκλείεται πως θα πάρει σειρά η Αστροφυσική το 2024.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή