Δείτε τον πρώτο άνθρωπο με εμφύτευμα της Neuralink να κινεί το mouse με τη σκέψη του [Video]

0


Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι η Neuralink εμφύτευσε στον πρώτο ασθενή ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα στο πλαίσιο της πρώτης κλινικής δοκιμής, ενώ τώρα, η εταιρεία μοιράζεται ένα σύντομο video που μας δείχνει την διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) σε δράση!

Η εταιρεία πραγματοποίησε μια σύντομη ζωντανή μετάδοση επίδειξης στο X με τον 29χρονο Nolan Arbaugh, ο οποίος δήλωσε ότι έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω μετά από ένα ατύχημα κατάδυσης πριν από οκτώ χρόνια. Στο video, ο Arbaugh εξηγεί ότι μετά τη λήψη του εμφυτεύματος έπρεπε να μάθει πώς να διαφοροποιεί τη “νοητή κίνηση από την απόπειρα κίνησης” προκειμένου να μάθει να ελέγχει έναν κέρσορα σε μια οθόνη. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την επέμβαση εμφύτευσης εξαιρετικά εύκολη.

Πολλά από αυτά με τα οποία ξεκινήσαμε ήταν η απόπειρα κίνησης. Προσπαθούσα να μετακινήσω, ας πούμε, το δεξί μου χέρι αριστερά, δεξιά μπροστά, πίσω. Και από εκεί και πέρα, νομίζω ότι έγινε διαισθητικό για μένα να αρχίσω να φαντάζομαι τον κέρσορα να κινείται.

Στο video ο Arbaugh επιδεικνύει την τεχνολογία BCI μετακινώντας έναν κέρσορα στην οθόνη ενός laptop και διακόπτοντας ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής στην οθόνη. Δήλωσε, ακόμη, ότι το εμφύτευμα του επέτρεψε να παίξει σκάκι και Civilization VI. Σημείωσε ότι προηγουμένως χρησιμοποιούσε άλλες βοηθητικές συσκευές, όπως τα στοματικά μπαστούνια, αλλά το εμφύτευμα της Neuralink του έχει επιτρέψει να παίζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς και να παίζει online. Ανέφερε ότι μπορεί να φτάσει σε περίπου οκτώ ώρες χρήσης προτού το εμφύτευμα χρειαστεί επαναφόρτιση (δεν έχει διευκρινιστεί πώς λειτουργεί η φόρτιση).

Ο Arbaugh έγινε ο πρώτος άνθρωπος ασθενής που έλαβε το εμφύτευμα τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς η Neuralink άρχισε να αναζητά ασθενείς πέρυσι. Η εταιρεία δοκίμασε προηγουμένως το σύστημα σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων των χιμπατζήδων, και ορισμένες από τις πρακτικές δοκιμών σε ζώα αποτέλεσαν αντικείμενο ομοσπονδιακών ερευνών. Στο video, ο Arbaugh επισημαίνει ότι η εμπειρία του με το εγκεφαλικό εμφύτευμα είναι μέχρι στιγμής θετική, παρά τα αρχικά προβλήματα.

Δεν είναι τέλειο, θα έλεγα ότι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα. Δεν θέλω οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου.



Πηγή