Η Nvidia επιταχύνει την ανάπτυξη των AI robots! [Video]

1


Η NVIDIA ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει μια νέα πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για όλους σχεδόν τους μεγάλους παίκτες στην ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ, η οποία βασίζεται σε ένα θεμελιώδες μοντέλο γενικού σκοπού και πιθανότατα πήρε το όνομα της από το…σύμπαν της Marvel. Το project Generalist Robot 00 TechnologyGR00T για συντομία) περιγράφεται ως “ένα μοντέλο γενικής χρήσης για ανθρωποειδή ρομπότ, σχεδιασμένο για να προωθήσει το έργο της NVIDIA που οδηγεί σε ανακαλύψεις στη Ρομποτική και την ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη“.

Από τις πρώτες πληροφορίες που μοιράστηκε η εταιρεία διαπιστώνουμε ότι το GR00T αναπτύσσεται έτσι ώστε τα ρομπότ να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τη φυσική γλώσσα. Αυτό θα είναι και το επόμενο στάδιο του είδους της αλληλεπίδρασης με τον άνθρωπο που πρόσφατα επιδείχθηκε με μεγάλη επιτυχία από το ανθρωποειδές ρομπότ Figure 01 της Figure AI, το οποίο ενισχύθηκε με μοντέλο τύπου GPT.

Η τεχνολογία θα τους επιτρέπει επίσης να μαθαίνουν νέες δεξιότητες παρακολουθώντας ανθρώπους (μέσω video ή εικονική πραγματικότητα), για να τους δώσει τα εργαλεία που χρειάζονται για να πλοηγούνται, να προσαρμόζονται, να αλληλεπιδρούν και να εργάζονται στον πραγματικό κόσμο. Η κλιμακούμενη ενισχυτική εκμάθηση διευκολύνεται μέσω μιας εφαρμογής που βασίζεται στην πλατφόρμα ρομποτικής προσομοίωσης Isaac Sim της εταιρείας, ενώ οι ροές εργασίας εκπαίδευσης και εξαγωγής συμπερασμάτων μπορούν να συντονίζονται και να παρέχονται μέσω μιας υπηρεσίας που βασίζεται στο cloud. Στη σουίτα Isaac έχουν επίσης προστεθεί νέα εργαλεία για την υποστήριξη της ανάπτυξης βιομηχανικών ρομπότ.

Η NVIDIA ανακοίνωσε επίσης και νέο hardware. Το system-on-chip Jetson Thor περιλαμβάνει μια “CPU υψηλής απόδοσης” και μια μονάδα επεξεργασίας γραφικών επόμενης γενιάς που μπορεί να εκτελέσει μοντέλα όπως το GR00T χάρη σε μια “μηχανή μετασχηματιστή που παρέχει 800 teraflops απόδοσης 8-bit floating point AI“.

Προς το τέλος της κεντρικής ομιλίας του στο συνέδριο GDC 2024 στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, ο Jensen Huang της NVIDIA συναντήθηκε στη σκηνή με μια σειρά από εννέα ανθρωποειδή ρομπότ που βρίσκονται υπό ανάπτυξη – μαζί με μερικά ρομπότ της Disney που κατασκευάστηκαν γύρω από τους υπολογιστές Jetson της εταιρείας και εκπαιδεύτηκαν στον προσομοιωτή ρομποτικής Isaac Sim.

Σκοπός αυτής της συγκέντρωσης ήταν να δείξει ότι η εταιρεία εργάζεται πάνω σε μια νέα πλατφόρμα AI για τους κορυφαίους της ανάπτυξης ανθρωποειδών ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων των Boston Dynamics, Figure AI, Agility Robotics, Unitree Robotics, Apptronik, 1X Technologies, Sanctuary AI, Fourier Intelligence και XPeng Robotics.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στο χώρο της ανθρωποειδούς ρομποτικής αποδεικνύεται ήδη απίστευτα γρήγορος και με το GR00T και τις άλλες πλατφόρμες και το hardware της, η NVIDIA φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης.

[Nvidia]



Πηγή