Δροσερά ρούχα με υφάσματα επικαλυμμένα από νανοδιαμάντια

0


Αν και υπάρχουν ήδη υλικά ένδυσης που βοηθούν τους χρήστες να διατηρούνται δροσεροί απλά επιτρέποντας τη διαφυγή της θερμότητας, μια νέα πειραματική επίστρωση υφάσματος πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Με τη χρήση μιας επικάλυψης από νανοδιαμάντια, το ύφασμα απωθεί πραγματικά τη θερμότητα μακριά από το σώμα. Εδώ να σημειώσουμε ότι η παραγωγή των νανοδιαμαντιών δεν είναι ακριβή, σε αντίθεση δηλαδή με τα κανονικού μεγέθους διαμάντια.

Πρόκειται για σωματίδια διαμαντιού σε νανοκλίμακα που μπορούν να κατασκευαστούν φθηνά και εύκολα και τα οποία έχουν την ίδια εσωτερική δομή ανθρακικού πλέγματος με τα κανονικά διαμάντια. Μεταξύ άλλων, αυτή η δομή τους προσδίδει εξαιρετική θερμική αγωγιμότητα.

Με επικεφαλής τους διδάκτωρες Shadi Houshyar και Aisha Rehman, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου RMIT της Αυστραλίας ανακάτεψε πρόσφατα σκόνη νανοδιαμαντιού με πολυουρεθάνη και διαλύτη. Το διάλυμα που προέκυψε στη συνέχεια εφαρμόστηκε στη μία πλευρά ενός φύλλου απλού βαμβακιού μέσω μιας τεχνικής ηλεκτροκλωστικής νηματοποίησης.

Αφού αφέθηκε να σκληρυνθεί, το διάλυμα σχημάτισε μια επικάλυψη που αποτελούνταν από έναν ιστό νανοϊνών συνδεδεμένων με τις μεγαλύτερες βαμβακερές ίνες. Εάν το ύφασμα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε ρούχα, η επικαλυμμένη πλευρά θα ήταν στραμμένη προς το δέρμα του χρήστη. Η εξωτερική επιφάνεια έμεινε χωρίς επίστρωση, για να μην έλκει τη θερμότητα του περιβάλλοντος.

Τα δείγματα του υλικού τοποθετήθηκαν με τις μη επικαλυμμένες πλευρές τους στραμμένες προς μια κοντινή θερμή πλάκα 100 ºC για 10 λεπτά, στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από την περιοχή και αφέθηκαν να κρυώσουν για άλλα 10 λεπτά. Διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με τα δείγματα ελέγχου από μη επεξεργασμένο βαμβάκι, τα επεξεργασμένα δείγματα απελευθέρωσαν 2 έως 3 ºC περισσότερη θερμότητα μέσω της επικαλυμμένης πλευράς τους κατά την περίοδο της ψύξης.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το επεξεργασμένο βαμβάκι προσφέρει καλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, η διαπερατότητα του αέρα και η απορρόφηση της υγρασίας δεν ήταν τόσο καλές όσο εκείνες του μη επεξεργασμένου βαμβακιού, αλλά παρέμεναν σε αποδεκτά επίπεδα.

Αν και δύο ή τρεις βαθμοί μπορεί να μη φαίνονται σαν μεγάλη αλλαγή, κάνουν τη διαφορά στην άνεση και τις επιπτώσεις στην υγεία για παρατεταμένες περιόδους και πρακτικά, μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του να κρατήσετε το κλιματιστικό σας κλειστό ή να το ανοίξετε“, δήλωσε ο Houshyar. “Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να διερευνηθεί πώς τα νανοδιαμάντια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των κτιρίων από την υπερθέρμανση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη“.

[via]



Πηγή