Εκτόξευση επιδόσεων σε CPU, γραφικά και αυτονομία

15


Η Apple ανακοίνωσε επίσημα τα M3, M3 Pro και M3 Max, τρεις νέους επεξεργαστές με πρωτοποριακές τεχνολογίες που προσφέρουν δραματικά αυξημένες επιδόσεις και απελευθερώνουν νέες δυνατότητες για το Mac. Πρόκειται για τα πρώτα chips προσωπικών υπολογιστών που κατασκευάζονται με την κορυφαία στον κλάδο τεχνολογία διεργασίας 3nm, η οποία επιτρέπει τη χωροθέτηση περισσότερων τρανζίστορ σε μικρότερο χώρο και βελτιώνει την ταχύτητα και την αποδοτικότητα.

Η νέα οικογένεια M3 ενσωματώνει μια GPU επόμενης γενιάς, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο άλμα προόδου στην αρχιτεκτονική γραφικών που έχει γίνει ποτέ από την Apple. Η GPU είναι ταχύτερη, αποδοτικότερη και εισάγει μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται Dynamic Caching, ενώ φέρνει για πρώτη φορά στο Mac δυνατότητες όπως hardware-accelerated Ray Tracing και Mesh Shading.

Οι ταχύτητες rendering είναι πλέον έως και 2.5x ταχύτερες σε σύγκριση με την οικογένεια M1. Οι πυρήνες επιδόσεων και απόδοσης της CPU είναι κατά 30% και 50% ταχύτεροι από εκείνους της οικογένειας M1, αντίστοιχα, ενώ η Neural Engine είναι κατά 60% ταχύτερη από τη Neural Engine της οικογένειας M1. Επιπλέον, η νέα media engine προσφέρει τώρα υποστήριξη για AV1 codec, παρέχοντας πιο αποδοτικές και υψηλής ποιότητας εμπειρίες βίντεο από υπηρεσίες streaming.

Η νέα GPU υποστηρίζει Dynamic Caching, Mesh Shading και Hardware-Accelerated Ray Tracing

Η νέας γενιάς GPU στο εσωτερικό της οικογένειας chip M3 αποτελεί το μεγαλύτερο άλμα προόδου στην αρχιτεκτονική γραφικών για την Apple Silicon. Με το Dynamic Caching, χρησιμοποιείται μόνο η ακριβής ποσότητα μνήμης που απαιτείται για κάθε εργασία. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή καινοτομία στον κλάδο, που είναι απόλυτα διαφανής για τους προγραμματιστές και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας αρχιτεκτονικής. Αυξάνει δραματικά τη μέση χρήση της GPU, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά τις επιδόσεις για τις πιο απαιτητικές επαγγελματικές εφαρμογές και τα παιχνίδια.

Με την οικογένεια επεξεργαστών M3, το hardware-accelerated Ray Tracing έρχεται για πρώτη φορά στον Mac. Το Ray Tracing μοντελοποιεί τις ιδιότητες του φωτός καθώς αλληλεπιδρά με μια σκηνή, επιτρέποντας στις εφαρμογές να δημιουργούν εξαιρετικά ρεαλιστικές και φυσικά ακριβείς εικόνες. Σε συνδυασμό με τη νέα αρχιτεκτονική της GPU, επιτρέπει στις επαγγελματικές εφαρμογές να αποδίδουν έως και 2,5 φορές ταχύτερα από την οικογένεια M1.

Οι developers παιχνιδιών μπορούν να χρησιμοποιούν το Ray Tracing για πιο ακριβείς σκιές και αντανακλάσεις, δημιουργώντας βαθιά καθηλωτικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, η νέα GPU φέρνει στον Mac το hardware-accelerated mesh shading, προσφέροντας μεγαλύτερες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επεξεργασία γεωμετρίας και επιτρέποντας πιο πολύπλοκες οπτικά σκηνές σε παιχνίδια και εφαρμογές. Αυτή η πρωτοποριακή αρχιτεκτονική της GPU καθιστά δυνατές όλες αυτές τις βελτιώσεις και τα χαρακτηριστικά, διατηρώντας παράλληλα την περίφημη ενεργειακή αποδοτικότητα των επεξεργαστών της Apple. Για την ακρίβεια, η GPU της σειράς M3 είναι ικανή να παρέχει την ίδια απόδοση με αυτήν της σειράς M1 καταναλώνοντας σχεδόν τη μισή ενέργεια, ενώ η μέγιστη απόδοση της είναι βελτιωμένη έως και 65%.

Ταχύτερη και αποδοτικότερη CPU

Η επόμενης γενιάς CPU των M3, M3 Pro και M3 Max διαθέτει αρχιτεκτονικές βελτιώσεις στους πυρήνες επιδόσεων και αποδοτικότητας. Οι πυρήνες επιδόσεων είναι έως και κατά 30% ταχύτεροι από εκείνους της οικογένειας M1, έτσι ώστε εργασίες όπως το compiling και η δοκιμή εκατομμυρίων γραμμών κώδικα στο Xcode να είναι ακόμη πιο γρήγορες, ενώ οι μουσικοί μπορούν να χρησιμοποιούν εκατοντάδες κομμάτια ήχου, plug-ins και εικονικά όργανα στο Logic Pro. Οι πυρήνες αποδοτικότητας είναι έως και 50% ταχύτεροι από τους πυρήνες αποδοτικότητας της σειράς M1, με αποτέλεσμα οι καθημερινές εργασίες να είναι ταχύτερες από ποτέ, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο σύστημα να βελτιστοποιεί την αυτονομία της μπαταρίας. Συνολικά, αυτοί οι πυρήνες συνθέτουν μια CPU που παρέχει τις ίδιες επιδόσεις με την M1 καταναλώνοντας μόλις τη μισή ισχύ, ενώ η μέγιστη απόδοση της είναι έως και 35% υψηλότερη.

Ασυναγώνιστη αρχιτεκτονική ενοποιημένης μνήμης, έως 128GB

Κάθε chip της οικογένειας M3 διαθέτει ενοποιημένη αρχιτεκτονική μνήμης, χαρακτηριστικό γνώρισμα των επεξεργαστών της Apple. Αυτή προσφέρει υψηλό bandwidth, χαμηλή καθυστέρηση και ασύγκριτη ενεργειακή απόδοση. Έχοντας μια ενιαία μονάδα μνήμης μέσα σε ένα custom πακέτο σημαίνει ότι όλες οι τεχνολογίες του chip μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα χωρίς να τα αντιγράφουν μεταξύ πολλαπλών μονάδων μνήμης, βελτιώνοντας περαιτέρω τις επιδόσεις και την αποδοτικότητα και μειώνοντας την ποσότητα μνήμης που απαιτεί ένα σύστημα για την πλειοψηφία των εργασιών. Επιπλέον, η υποστήριξη μνήμης έως και 128 GB ξεκλειδώνει ροές εργασίας που προηγουμένως δεν ήταν δυνατές σε ένα laptop, όπως η ανάπτυξη μοντέλων AI με δισεκατομμύρια παραμέτρους.

Custom Engines για AI και βίντεο

Τα M3, M3 Pro και M3 Max διαθέτουν επίσης μια βελτιωμένη Neural Engine που επιταχύνει τη λειτουργία ισχυρών μοντέλων μηχανικής μάθησης (ML). Η Neural Engine είναι έως και 60% ταχύτερη από ό,τι στην οικογένεια επεξεργαστών M1, καθιστώντας τις ροές εργασίας AI/ML ακόμη πιο γρήγορες, ενώ παράλληλα διαφυλάσσει τα δεδομένα στη συσκευή για την προστασία της ιδιωτικότητας. Τα ισχυρά εργαλεία επεξεργασίας εικόνων AI, όπως η μείωση θορύβου και η υπερανάλυση στο Topaz, πραγματοποιούνται ακόμη πιο γρήγορα. Το Scene edit detection στο Adobe Premiere και το Smart Conform στο Final Cut Pro δέχονται επίσης σημαντική βελτίωση των επιδόσεών τους.

Και τα τρία τσιπ της οικογένειας M3 διαθέτουν επίσης μια προηγμένη media engine, που παρέχει hardware acceleration για τα πιο δημοφιλή video codecs, συμπεριλαμβανομένων των H.264, HEVC, ProRes και ProRes RAW. Και για πρώτη φορά, η media engine υποστηρίζει το AV1, επιτρέποντας την ενεργειακά αποδοτική αναπαραγωγή των υπηρεσιών streaming για περαιτέρω αύξηση της αυτονομίας της μπαταρίας.

M3: Απίστευτες επιδόσεις στα πιο mainstream συστήματα

Ο M3 διαθέτει 25 δισεκατομμύρια τρανζίστορ – 5 δισεκατομμύρια περισσότερα από τον M2. Περιλαμβάνει 10-core GPU με την αρχιτεκτονική επόμενης γενιάς, η οποία είναι 65% ταχύτερη από την M1 για απόδοση γραφικών, και 8-core CPU 8 πυρήνων, με τέσσερις πυρήνες επιδόσεων και τέσσερις πυρήνες αποδοτικότητας, που είναι έως και 35% ταχύτερη από το M1. Υποστηρίζει έως και 24 GB RAM.

M3 Pro: Για χρήστες που χρειάζονται ακόμα υψηλότερες επιδόσεις

Το M3 Pro αποτελείται από 37 δισεκατομμύρια τρανζίστορ και διαθέτει μια 18-core GPU, παρέχοντας εξαιρετικά γρήγορες επιδόσεις όταν εργάζεστε σε πιο απαιτητικές εργασίες γραφικών. Η GPU είναι έως και 40 τοις εκατό ταχύτερη από αυτήν του M1 Pro. Η υποστήριξη ενοποιημένης μνήμης φτάνει τα 36 GB, επιτρέποντας την εκτέλεση πιο απαιτητικών projects στο MacBook Pro όταν οι χρήστες βρίσκονται εν κινήσει. Ο σχεδιασμός της 12-core CPU διαθέτει έξι πυρήνες επιδόσεων και έξι πυρήνες αποδοτικότητας για 30% μεγαλύτερη ταχύτητα σε σύγκριση με τον M1 Pro.

M3 Max: Ένα τεράστιο άλμα στην απόδοση για τα πιο απαιτητικά επαγγελματικά φορτία εργασίας

Το M3 Max ανεβάζει τον αριθμό των τρανζίστορ στα 92 δισεκατομμύρια και απογειώνει τις επαγγελματικές επιδόσεις. Η 40-core GPU είναι έως και 50% ταχύτερη από την M1 Max και υποστηρίζει έως και 128 GB ενοποιημένης μνήμης, επιτρέποντας στους προγραμματιστές AI να εργάζονται με ακόμη μεγαλύτερα μοντέλα με δισεκατομμύρια παραμέτρους. Η 16-core CPU διαθέτει 12 πυρήνες επιδόσεων και τέσσερις πυρήνες αποδοτικότητας, επιτυγχάνοντας εκπληκτικές επιδόσεις που είναι έως και 80% ταχύτερες από το M1 Max. Και με δύο proRes engines, το M3 Max κάνει τις εργασίες post-production βίντεο ακόμα και για περιεχόμενο με την υψηλότερη ανάλυση γρήγορες και ομαλές, είτε χρησιμοποιείτε DaVinci Resolve, Adobe Premiere Pro ή Final Cut Pro. Το M3 Max έχει σχεδιαστεί για επαγγελματίες που χρειάζονται την υψηλότερη δυνατή απόδοση σε ένα MacBook Pro με κορυφαία διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε έναν επαγγελματικό φορητό υπολογιστή.

Υψηλή αυτονομία

Οι ενεργειακά αποδοτικές επιδόσεις των M3, M3 Pro και M3 Max βοηθούν τα νέα MacBook Pro και iMac να ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα της Apple για ενεργειακή απόδοση και βοηθούν το νέο MacBook Pro να επιτύχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Mac – έως και 22 ώρες.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή