Εξέταση αίματος αποδεικνύει με ακρίβεια 99.2% ότι είσαι άυπνος

0


Οι επαγγελματίες του τομέα της Υγείας, οι πιλότοι, οι οδηγοί φορτηγών και οι εργαζόμενοι σε βάρδιες έχουν πιθανότατα όλοι βιώσει τη στέρηση ύπνου, η οποία επηρεάζει αρνητικά την απόδοση, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια αν κάποιος έχει μείνει ξύπνιος για 24 ώρες ή περισσότερο.

Η στέρηση ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης οδικών και εργασιακών ατυχημάτων, γεγονός που αυξάνει επίσης την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου του ίδιου και των άλλων. Έχει επίσης συνδεθεί με ασθένειες. Η έλλειψη ύπνου είναι συχνή στη σύγχρονη κοινωνία μας, αποτέλεσμα των ανταγωνιστικών απαιτήσεων για εργασία, σπουδές και οικογενειακές ευθύνες και δραστηριότητες αναψυχής.

Αν και έχουν αναπτυχθεί εργαλεία που μετρούν την αντίδραση της κόρης του ματιού, το αργό κλείσιμο των ματιών και τον ελάχιστο ύπνο για τη μέτρηση της στέρησης ύπνου, τα αποτελέσματά τους μπορεί να επηρεαστούν από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τα ατυχήματα, όπως το φως και τα επίπεδα επινεφρίνης (ή αδρεναλίνης). Ωστόσο, τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash ηγήθηκαν μιας μελέτης για την ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος που ανιχνεύει με ακρίβεια πότε κάποιος δεν έχει κοιμηθεί για 24 ώρες.

Πρόκειται για μια πραγματικά συναρπαστική ανακάλυψη για τους επιστήμονες του ύπνου και θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη μελλοντική διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας που σχετίζονται με τον ελλιπή ύπνο“, δήλωσε η Claire Anderson, συντάκτρια της μελέτης. “Αν και απαιτείται περισσότερη δουλειά, αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα“.

Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από μεταβολίτες – μια ουσία που δημιουργείται όταν το σώμα διασπά τρόφιμα, φάρμακα, χημικές ουσίες ή τους ίδιους του τους ιστούς – που προέβλεπαν τη στέρηση ύπνου σε 40 ώρες εγρήγορσης. Όταν δοκίμασαν τον βιοδείκτη, διαπίστωσαν ότι εντόπιζε ανθρώπους που ήταν ξύπνιοι για 24 ώρες με πιθανότητα 99,2% να είναι σωστός σε σύγκριση με το δικό τους καλά ξεκούραστο δείγμα. Όταν το καλά ξεκούραστο δείγμα δεν χρησιμοποιήθηκε για σύγκριση, η πιθανότητα του τεστ έπεσε στο 89,1%, το οποίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το τεστ τους θα ενημερώσει μελλοντικά τεστ που θα μπορούν να εντοπίζουν απλά, γρήγορα και με ακρίβεια τους οδηγούς με έλλειψη ύπνου ή να χρησιμοποιούνται σε κρίσιμους για την ασφάλεια χώρους εργασίας.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου σχετίζονται με μη ασφαλή οδήγηση, αλλά η οδήγηση μετά από 24 ώρες αϋπνίας, που είναι αυτό που εντοπίσαμε εδώ, θα ήταν τουλάχιστον συγκρίσιμη με υπερδιπλάσιο του νόμιμου ορίου αλκοόλ στην Αυστραλία όσον αφορά τις επιδόσεις“, δήλωσε η Anderson.

Προβλέπουν ότι το τεστ τους θα χρησιμοποιηθεί παρόμοια με ένα τεστ για τη συγκέντρωση αλκοόλ ή την παρουσία ναρκωτικών στους οδηγούς.

Τα επόμενα βήματα θα ήταν να το δοκιμάσουμε σε ένα λιγότερο ελεγχόμενο περιβάλλον και ίσως υπό εγκληματολογικές συνθήκες, ιδίως αν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο για ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται οδηγοί που αποκοιμούνται“, δήλωσε η Katy Jeppe, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Δεδομένου ότι πρόκειται για αίμα, η δοκιμή είναι πιο περιορισμένη σε ένα οδικό πλαίσιο, αλλά οι μελλοντικές εργασίες θα μπορούσαν να εξετάσουν αν οι μεταβολίτες μας, και επομένως ο βιοδείκτης, είναι εμφανείς στο σάλιο ή την αναπνοή“.

Αυτό όμως θα απαιτήσει περαιτέρω έρευνα και δοκιμές.

Θα χρειαζόταν πολύ περισσότερη δουλειά αν άλλαζαν οι νόμοι και αν εισαγόταν ένα τεστ στέρησης ύπνου στο δρόμο ή στους χώρους εργασίας“, δήλωσε η Jeppe. “Αυτό θα περιελάμβανε περαιτέρω επικύρωση των βιοδεικτών, καθώς και τον καθορισμό ασφαλών επιπέδων ύπνου για την πρόληψη και την αποκατάσταση της εξασθένησης, για να μην αναφέρουμε την εκτεταμένη νομική διαδικασία“.

Προς το παρόν, το τεστ ανιχνεύει αν κάποιος ήταν ξύπνιος για 24 ώρες ή περισσότερο, αλλά οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να ανιχνεύσει την εγρήγορση μέχρι και τις 18 ώρες.

Οι αντικειμενικές δοκιμές που εντοπίζουν τα άτομα που παρουσιάζουν κίνδυνο για τον εαυτό τους ή τους άλλους είναι επειγόντως απαραίτητες σε καταστάσεις όπου το κόστος ενός λάθους είναι θανατηφόρο“, δήλωσε η Anderson. “Η εξέταση αλκοόλ άλλαξε τα δεδομένα για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των συναφών σοβαρών τραυματισμών και θανάτων, και είναι πιθανό να μπορέσουμε να επιτύχουμε το ίδιο με την κόπωση. Απαιτείται όμως ακόμη πολλή δουλειά για την επίτευξη αυτού του στόχου“.

*Η κεντρική εικόνα είναι του Sander Sammy on Unsplash

[via]



Πηγή