Η γέννηση των πρώτων γαλαξιών του Σύμπαντος παρατηρείται για πρώτη φορά!

0


Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε άμεσες εικόνες γαλαξιών που γεννήθηκαν στην αρχή του Σύμπαντος. Είναι η πρώτη φορά που αυτό παρατηρείται από τουτς αστρονόμους, επιβεβαιώνοντας τα θεωρητικά μοντέλα για το σχηματισμό των γαλαξιών. Με το εξαιρετικά ισχυρό σύστημα υπέρυθρων, το τηλεσκόπιο James Webb μπορεί να κοιτάξει πιο πίσω στο χώρο και στο χρόνο από οποιοδήποτε άλλο όργανο. Συνεχίζει να σπάει τα δικά του ρεκόρ για τα πιο μακρινά αστέρια και γαλαξίες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ, καθώς πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στην αρχή του Σύμπαντος.

Το James Webb κατάφερε να δει μερικούς από τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν ποτέ σε αυτή την αυγή. Το τηλεσκόπιο κατέγραψε εικόνες τριών γαλαξιών που σχηματίστηκαν πριν από 13,2 έως 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή μόλις 400 έως 600 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτές είναι οι πρώτες “άμεσες” εικόνες σχηματισμού γαλαξιών που έχουμε δει ποτέ», δήλωσε ο Kasper Elm Heintz, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Ενώ το James Webb μας έδειχνε προηγουμένως πρώιμους γαλαξίες σε μεταγενέστερα στάδια εξέλιξης, εδώ βλέπουμε την ίδια τη γέννησή τους, και επομένως την κατασκευή των πρώτων αστρικών συστημάτων στο Σύμπαν».

Οι εικόνες που βλέπετε παρακάτω μπορεί να μην εντυπωσιάζουν στο μάτι, αλλά αυτές οι θολές κηλίδες φωτός είναι από τις πιο σημαντικές εικόνες που έχει τραβήξει μέχρι στιγμής το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο!

Σε εκείνα τα πρώιμα στάδια, το Σύμπαν ήταν ένα πολύ σκοτεινό, ψυχρό μέρος, γεμάτο με αδιαφανές αέριο υδρογόνο και τίποτε άλλο. Τελικά, η ύλη άρχισε να συσσωρεύεται σε αρκετά μεγάλους θύλακες ώστε να δημιουργηθεί η πρώτη γενιά άστρων, που γεννήθηκαν περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Αυτό το νέο φως και η ενέργεια άρχισαν να αλληλεπιδρούν με το υδρογόνο, ιονίζοντάς το και διαχέοντάς το.

Αυτά τα πρώτα αστέρια άρχισαν να συγκεντρώνονται στους πρώτους γαλαξίες «αμέσως μετά», δηλαδή περίπου 120 έως 220 εκατομμύρια χρόνια αργότερα. Αυτοί οι γαλαξίες πιστεύεται ότι τροφοδοτήθηκαν από το αέριο υδρογόνο για να αρχίσουν να σχηματίζουν νέα δικά τους αστέρια. Και αυτό είναι που αποτυπώνουν οι νέες εικόνες. Η απίστευτα ευαίσθητη υπέρυθρη φασματογραφία του James Webb μπόρεσε να μετρήσει πώς το φως από τους γαλαξίες απορροφάται από το ουδέτερο αέριο υδρογόνο μέσα και γύρω τους. Τα σήματα αυτά έδειξαν ότι το υδρογόνο εισχωρούσε στους μίνι γαλαξίες και τροφοδοτούσε νέα αστέρια-βρέφη, όπως ακριβώς προέβλεπαν τα υπάρχοντα μοντέλα.

«Ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα που πάντα θέταμε οι άνθρωποι είναι: “Από πού προερχόμαστε;», δήλωσε ο Gabriel Brammer, ένα από τους συγγραφείς της μελέτης. «Εδώ, συνθέτουμε λίγο περισσότερο από την απάντηση ρίχνοντας φως στη στιγμή που δημιουργήθηκαν κάποιες από τις πρώτες δομές του Σύμπαντος. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα ερευνήσουμε περαιτέρω, έως ότου, ελπίζουμε, να είμαστε σε θέση να συναρμολογήσουμε ακόμη περισσότερα κομμάτια του παζλ».

[via]



Πηγή