Η ΕSET προειδοποιεί για πιθανές μελλοντικές κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα ύδρευσης πόλεων | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

2


Οι δήμοι και άλλοι φορείς ύδρευσης θα πρέπει να φροντίσουν για την καλύτερη προστασία στο μέλλον των συστημάτων ύδρευσης από χάκερ, προειδοποιεί η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, δημιουργός του ομώνυμου ευρέως χρησιμοποιούμενου λογισμικού κατά των ιών των υπολογιστών και άλλων κυβερνοαπειλών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, πρόσφατα ένας άγνωστος παραβίασε τα ηλεκτρονικά συστήματα της εγκατάστασης επεξεργασίας πόσιμου νερού στο Όλντσμαρ της Φλόριντα των ΗΠΑ και προσπάθησε να δηλητηριάσει την παροχή νερού της πόλης, αλλάζοντας τα επίπεδα του υδροξειδίου του νατρίου.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι «υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές παρόμοιες μελλοντικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον άλλων, όχι επαρκώς προστατευμένων συστημάτων επεξεργασίας νερού σε μικρές πόλεις ανά τον κόσμο και για το τι μπορεί να γίνει για την αποτροπή τέτοιων επιθέσεων».

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην περίπτωση της Φλόριντα, οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποίησαν εργαλεία απομακρυσμένης πρόσβασης για να εισβάλουν και να αλλάξουν τα επίπεδα των χημικών στην παροχή ύδρευσης, αυξάνοντάς τα σε δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό είναι ανησυχητικό, μεταξύ άλλων, επειδή δεν πρόκειται για μια τυφλή επίθεση αλλά για στοχευμένη, που προϋποθέτει χρόνο για το σχεδιασμό και την υλοποίησή της.

«Αναμένονται μελλοντικές επιθέσεις εναντίον και άλλων δήμων. Πιθανώς, μια επόμενη επίθεση να πραγματοποιηθεί με διαδικασίες που εφαρμόζονται σε επιθέσεις τύπου Ransomware» (σ.σ. απαίτηση λύτρων για να ξεμπλοκάρει το υπολογιστικό σύστημα από το κακόβουλο λογισμικό), σύμφωνα με την ESET.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr





Πηγή