Η Λένα Διβάνη στο COSMOTE HISTORY HD -Μάς ξεναγεί στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

12


Το COSMOTE HISTORY HD,το μόνο κανάλι ντοκιμαντέρ με ελληνική θεματολογία, κάλεσε τη συγγραφέα και καθηγήτρια Λένα Διβάνη να παρουσιάσουν μέσα από οπτικοποιημένο υλικό την Ιδρυση του Ελληνικού κράτους.

Η Λένα Διβάνη που διδάσκει Ιστορία της Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών, επέλεξε να ζωντανέψει αποσπάσματα του βιβλίου της και μαζί με την ομάδα παραγωγής της COSMOTE οπτικοποίησαν σε φιλμάκια τα εννέα στάδια της δημιουργίας του Ελληνικού κράτους δημιουργώντας τη σειρά με τίτλο «Τα Σύνορα της Ελλάδας».

Η σειρά «Τα Σύνορα της Ελλάδας» κάνει πρεμιέρα απόψε Δευτέρα 7/5 στις 21.00 και θα προβάλλεται κάθε Τρίτη βράδυ στο COSMOTE HISTORY HD. Αμέσως μετά την προβολή τους, τα επεισόδια της σειράς θα είναι διαθέσιμα και on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

«Τα Σύνορα της Ελλάδας» στο COSMOTE HISTORY HD

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ 9 επεισοδίων με θέμα την ίδρυση και στη συνέχεια τη σταδιακή εδαφική διεύρυνση  της  Ελλάδας, στόχος που υπήρξε εξαρχής κεντρικός για την ελληνική εξωτερική πολιτική και κύρια αιτία πολέμου της Ελλάδας με τα γειτονικά της έθνη.

Αρχίζοντας από την ίδρυση της χώρας και την χάραξη της πρώτης συνοριακής γραμμής από τον κόλπο της Άρτας στον κόλπο του Βόλου, συνεχίζουμε με χρονολογική σειρά αφιερώνοντας  ένα επεισόδιο σε κάθε περιοχή που διεκδικήθηκε και τελικά ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό.

Η σειρά «Τα Σύνορα της Ελλάδας» κάνει πρεμιέρα απόψε Δευτέρα 7/5 στις 21.00 και θα προβάλλεται κάθε Τρίτη βράδυ στο COSMOTE HISTORY HD. Αμέσως μετά την προβολή τους, τα επεισόδια της σειράς θα είναι διαθέσιμα και on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS

«Είμαι ενθουσιασμένη για αυτή τη συνεργασία γιατί ουσιαστικά πρόκειται για το μοναδικό κανάλι που οπτικοποιεί την ιστορία σε ντοκιμαντέρ» δηλώνει η Λένα Διβάνη και αναφέρει πως για τη δημιουργία του υλικού ταξίδεψαν σχεδόν σε όλη τη χώρα, όπου συνομίλησαν με ντόπιους και ιστορικούς.

Τα εννέα ντοκιμαντέρ μάς ταξιδεύουν:

  • Επτάνησα (1864)
  • Θεσσαλία (1881)
  • Ήπειρος (1913)
  • Κρήτη (1913)
  • Μακεδονία (1913)
  • Νησιά ΒΑ Αιγαίου (1923)
  • Θράκη (1923)
  • Δωδεκάνησα (1947)

Κάθε επεισόδιο  εμπεριέχει την (συχνά ριζικά διαφορετική) τοπική ιστορία κάθε περιοχής μέχρι τη στιγμή που ωρίμασαν οι διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες που επέτρεψαν την διπλωματική ή ένοπλη διεκδίκησή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο αναλύονται επίσης οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής από τις οποίες ήταν εξαρτημένη, όπως και η μάχη που έδωσε  με την Οθωμανική Αυτοκρατορία  και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες  οι οποίες διεκδικούσαν τα ίδια εδάφη.

Λένα Διβάνη
Για τις ανάγκες των ντοκιμαντέρ η Λένα Διβάνη ταξίδεψε σε κάθε άκρη της χώρας και συνομίλησε με ιστορικούς

Απόψε στις 21:00 το πρώτο επεισόδιο στο COSMOTE HISTORY HD

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς αναλύεται ο τρόπος που συγκροτήθηκε η ελληνική εθνική ταυτότητα και  οι προϋποθέσεις που ήταν απαραίτητες για να πετύχει η εξέγερση των Ελλήνων και να οδηγήσει στον στόχο, που ήταν η ίδρυση ενός βιώσιμου, ανεξάρτητου κράτους.

Θα παρακολουθήσουμε την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το ρόλο του Πατριαρχείου και των  ελληνικών ελίτ της εποχής, την οργάνωση της εξέγερσης από τη Φιλική Εταιρεία, τις εμφύλιες έριδες που την απείλησαν, τον αγώνα του Καποδίστρια για μια μεγάλη Ελλάδα και τέλος την καθοριστική εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων στην ίδρυση της χώρας και στη διαμόρφωση των πρώτων συνόρων της.

Χάρτης
«Τα Σύνορα της Ελλάδας» πρεμιέρα απόψε στις 21:00

COSMOTE HISTORY HD

Το COSMOTE HISTORY HD είναι το μόνο κανάλι ντοκιμαντέρ με ελληνική θεματολογία.

Από το 2016, στο κανάλι έχουν προβληθεί περισσότερα από 70 πρωτότυπα ντοκιμαντέρ ή σειρές ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή ή συμπαραγωγή COSMOTE TV, και πάνω από 1.000 τίτλοι ντοκιμαντέρ με την υπογραφή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Για το 2019, το πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD περιλαμβάνει 18 νέες πρωτότυπες παραγωγές, όπως το αφιέρωμα στο Άγιο Όρος και το έργο της ψηφιοποίησης των θησαυρών της Αθωνικής Πολιτείας που έχει αναλάβει ο Όμιλος ΟΤΕ, το πρώτο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ (docu-drama) για τον Ιωάννη Καποδίστρια και τη διεθνή πολιτική του δράση, τη σειρά ντοκιμαντέρ για τα Σύνορα της Ελλάδας με παρουσιάστρια τη συγγραφέα Λένα Διβάνη, τη σειρά Μεγάλος Πόλεμος- Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918), και πολλά άλλα.





Πηγή