Η νέα μηχανή αναζήτησης παράγει εικόνες από γραπτές περιγραφές

14


Από τον περασμένο Μάιο και το συνέδριο Google I/O 2023 έχουν γίνει γνωστά τα σχέδια της εταιρείας για μια ανανεωμένη μηχανή αναζήτησης που θα βασίζεται πολύ στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το περίφημο SGE (Search Generative Experience), η οποία δοκιμάζεται ήδη με περιορισμένο αριθμό χρηστών στις ΗΠΑ.

Για όσους δεν θυμούνται, το SGE αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει το αίτημα του χρήστη παρουσιάζοντας μια γραπτή και αρκετά αναλυτική απάντηση, αντί για τα κλασικά μπλε links που οδηγούν σε ιστοσελίδες, προτάσεις για να συνεχίσεις την συζήτηση με το AI εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο στο θέμα, και μετά από όλα αυτά ορισμένα κλασικά αποτελέσματα αναζήτησης.

Το SGE θα βοηθά τους χρήστες και στις αγορές τους, καθώς μπορεί να επεξεργάζεται σύνθετες αναζητήσεις και να παρουσιάζει άμεσα τα προϊόντα μαζί με τιμές, reviews, βαθμολογίες, εικόνες κλπ. Φυσικά θα υπάρχουν διαφημίσεις μέσα σε όλα αυτά σε συγκεκριμένες θέσεις, με τη Google να τις χαρακτηρίζει ως ζωτικό μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί γενικότερα το Διαδίκτυο. Η εταιρεία υπόσχεται πως έχει εκπαιδεύσει τα μοντέλα της διατηρώντας τα υψηλότερα standards ποιότητας και φυσικά θα συνεχίσει διαρκώς να τα αναβαθμίζει στο μέλλον.

Η αναμενόμενη εξέλιξη που ήρθε μετά από μερικούς μήνες δεν είναι άλλη από την δυνατότητα παραγωγής εικόνων μέσα από σύντομες γραπτές περιγραφές, κάτι που βλέπουμε στο Bing Chat από τον περασμένο Μάρτιο με την βοήθεια του DALL-E της OpenAI (σ.σ. πλέον βασίζεται στην τελευταία έκδοση DALL-E 3). Η αντίστοιχη λειτουργία στο SGE της Google βασίζεται στα AI μοντέλα που αναπτύσσει η εταιρεία στο project Imagen και ο χρήστης απλά γράφει την περιγραφή του στην μπάρα αναζήτησης για να παραχθούν μερικές εικόνες, τις οποίες μπορείς να επεξεργαστείς περαιτέρω στη συνέχεια απευθείας από τον web browser. Οι χρήστες θα έχουν επίσης την δυνατότητα να τροφοδοτούν το AI της Google με εικόνες που παίρνουν από το Google Images.

Για την ώρα, πάντως, το SGE παραμένει σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο χρονοδιάγραμμα από πλευράς Google για το ευρύτερο λανσάρισμα του. Ενδεχομένως μέχρι να συμβεί αυτό θα δούμε και άλλες προσθήκες.

[Google]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή