Η νέα τεχνολογία που μειώνει δραματικά τη θερμοκρασία στα smartphones

3


Ακόμα μία νέα τεχνολογία από τη Xiaomi στον αγώνα της να μειώσει τη θερμοκρασία του smartphone. Η κινέζικη εταιρεία παρουσίασε την τεχνολογία Loop LiquidCool που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της προσφέρει διπλάσια απόδοση στην ψύξη της συσκευής και αναμένεται σε συσκευές της μέσα στο δεύτερο μισό του 2022.

Πως λειτουργεί το Loop LiquidCool

Η θερμότητα που εκπέμπεται από το chipset εξατμίζει το υγρό που έχει τοποθετηθεί στον τομέα Evaporator του συστήματος, το οποίο με τη σειρά του μεταφέρεται ως θερμός ένας μέσω αγωγού στον τομέα Condenser για να υγροποιηθεί και πάλι. Από εκεί περνά στον θάλαμο Refill που επανατροφοδοτεί το Evaporator για να ξεκινήσει και πάλι ένας ίδιος κύκλος.

Θυμίζει την κλασική λειτουργία ενός αγωγού θερμότητας αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές διαφοροποιήσεις. Η πρώτη είναι πως το θερμό αέριο και το ψυχρό υγρό παραμένουν σε ξεχωριστούς τομείς, ενώ στους κλασικούς αγωγούς θερμότητας υπάρχει επαφή μεταξύ των δύο θαλάμων που μειώνει την απόδοση του συστήματος. Η δεύτερη αφορά τη χρήση ειδικών βαλβίδων της Tesla που εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της κυκλικής διεργασίας. Οι βαλβίδες αυτές έχουν κατασκευαστεί με ιδιαίτερο τρόπο χωρίς να περιλαμβάνουν κινούμενα μέρη, παρόλα αυτά, το υγρό κινείται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία προς τη σωστή κατεύθυνση.

Απόδοση του Loop LiquidCool

Όπως αναφέραμε οι πρώτες συσκευές της Xiaomi με το Loop LiquidCool θα είναι διαθέσιμες στο δεύτερο μισό του 2022. Η εταιρεία, πάντως, για λόγους επίδειξης τροποποίησε ένα Xiaomi MIX 4 αντικαθιστώντας τον θάλαμο κενού με το σύστημα Loop LiquidCool. Μετά από 30 λεπτά παιχνιδιού στο Genshin Impact στα 60fps (max settings), η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 47.7°C και ήταν κατά 8.6°C χαμηλότερη από αυτήν του original Xiaomi MIX 4. Το νούμερο είναι εντυπωσιακό, αλλά η εταιρεία κρατά μια πιο μετριοπαθή στάση λέγοντας πως περιμένει τυπικά μείωση της τάξεως των 5°C στα smartphone με Snapdragon 888 SoC.

Από πλευράς υλοποίησης, ο σχεδιασμός του συστήματος Loop LiquidCool είναι ευέλικτος για να συνδυαστεί με άλλα εξαρτήματα στο εσωτερικό ενός smartphone, άρα το δούμε σε πληθώρα διαφορετικού τύπου συσκευών.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]





Πηγή