Η Apple αφαίρεσε το iGBA Game Boy emulator από το App Store!

0


Δεν κράτησε πολύ η χαρά μας για την είσοδο του πρώτου emulator στο App Store, καθώς η Apple ανακοίνωσε σήμερα ότι αφαίρεσε τον iGBA Game Boy emulator από το App Store επειδή παραβιάζει τα App Review Guidelines της εταιρείας σχετικά με την spam αλληλογραφία (ενότητα 4.3) και τα πνευματικά δικαιώματα (ενότητα 5.2), αν και δεν αποκάλυψε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Το iGBA ήταν μια αντιγραφή της open-source εφαρμογής GBA4iOS του προγραμματιστή Riley Testut, η οποία διανέμεται εδώ και καιρό εκτός του App Store. Ο emulator ανέβηκε προς την κορυφή των charts του App Store μετά την κυκλοφορία του αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρήθηκαν ότι η εφαρμογή ήταν μια κραυγαλέα αντιγραφή επικαλυμμένη με διαφημίσεις.

Προφανώς λοιπόν η Apple ενέκρινε μια απομίμηση του GBA4iOS”, ανέφερε ο Testut, σε μια ανάρτηση στο Threads το Σάββατο. “Δεν έδωσα σε κανέναν την άδεια να το κάνει αυτό, όμως τώρα βρίσκεται στην κορυφή των charts (παρά το γεγονός ότι είναι γεμάτο με διαφημίσεις + tracking)“. Χαριτολογώντας είπε ότι “χαίρεται τόσο πολύ που υπάρχει το App Review για να προστατεύει τους καταναλωτές από απάτες και κοροϊδίες όπως αυτή“.

Δεν είναι σαφές αν η Apple αφαίρεσε το iGBA επειδή θεώρησε ότι η εφαρμογή έκλεβε το GBA4iOS. Το iGBA επιτρέπει στους χρήστες iPhone να παίζουν παιχνίδια Game Boy φορτώνοντας δωρεάν ROMs που κατεβάζουν από το διαδίκτυο. ROMs μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο για μια μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις δημοφιλείς σειρές Pokémon και The Legend of Zelda. Ο emulator μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί από όσους πρόλαβαν να τον εγκαταστήσουν στα iPhone τους πριν αφαιρεθεί από το App Store.

Στην ιστοσελίδα υποστήριξης πελατών της στις ΗΠΑ, η Nintendo αναφέρει ότι η λήψη πειρατικών αντιγράφων των παιχνιδιών της είναι παράνομη. Δεν είναι σαφές αν η Nintendo έστειλε καταγγελία στην Apple σχετικά με το iGBA και αν αυτό μπορεί να αποτέλεσε παράγοντα για την αφαίρεση της εφαρμογής.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ενότητα 5.2 των App Review Guidelines, σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία:

Βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή σας περιλαμβάνει μόνο περιεχόμενο που δημιουργήσατε εσείς ή που έχετε άδεια χρήσης. Η εφαρμογή σας μπορεί να αφαιρεθεί εάν έχετε ξεπεράσει τα όρια και έχετε χρησιμοποιήσει περιεχόμενο χωρίς άδεια.

Το iGBA εμφανίστηκε στο App Store μόλις μια εβδομάδα μετά την ενημέρωση των οδηγιών της Apple για την αναθεώρηση εφαρμογών ώστε να επιτρέπει ” emulators ρετρό παιχνιδομηχανών”, αλλά αναπόφευκτα δεν είναι ακόμη βέβαιο τι ακριβώς θα επιτρέψει η Apple μετά την άμεση αφαίρεση της εφαρμογής.

[via]



Πηγή