Η Google ανοίγει και πάλι την υπόθεση ζητώντας την βοήθεια της ΕΕ

9


Αφού είδε πως οι δικές της προσπάθειες δεν είναι αρκετές για να πείσει την Apple να υιοθετήσει το πρότυπο RCS στην υπηρεσία iMessage, η Google αποφάσισε να ζητήσει την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των Ευρωπαίων παρόχων τηλεπικοινωνιών για να πετύχει τον σκοπό της.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Financial Times, η Google κατέθεσε κοινό αίτημα στην ΕΕ σε συνεργασία με τις Deutsche Telekom, Telefonica, Orange και Vodafone όπου ζητούν από την αρμόδια επιτροπή να χαρακτηρίσει το iMessage ως «gatekeeper». Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε η Apple θα αναγκαστεί να προσαρμόσει το iMessage έτσι ώστε να επικοινωνεί απρόσκοπτα με άλλες υπηρεσίες (π.χ. WhatsApp, Google Messages) και πρακτικά να υιοθετήσει και αυτή το πρότυπο RCS.

Για όσους δεν θυμούνται μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο τέθηκε σε ισχύ το νομοσχέδιο Digital Markets Act (DMA), στο πλαίσιο του οποίου οι μεγάλες εταιρείες Τεχνολογίας υποχρεώνονται, μεταξύ άλλων, να ανοίξουν τις πλατφόρμες τους στον ανταγωνισμό και να διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητα τους. Στο πλαίσιο του DMA, η ΕΕ χαρακτήρισε ορισμένες υπηρεσίες ως gatekeepers (σ.σ. πλατφόρμες με 45+ εκατ. ενεργούς χρήστες και $7.5 δισ. ετήσιο τζίρο), αλλά το iMessage της Apple την γλίτωσε διότι ισχυρίστηκε πως η πλατφόρμα της δεν διαθέτει τόσους ενεργούς χρήστες στην Ευρώπη.

Η ΕΕ μπορεί να πείστηκε από το επιχείρημα της Apple, όμως η Google (και οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών) θεωρούν πως το iMessage πληροί κανονικά τα κριτήρια του DMA για να χαρακτηριστεί και αυτό ως gatekeeper. Το αρμόδιο ρυθμιστικό όργανο της ΕΕ έχει ξεκινήσει και πάλι τις έρευνες, με την απόφαση να αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024.

Ανάλογα με την έκβαση της υπόθεσης, ενδέχεται από τον Μάρτιο να μπει μια και καλή ένα τέλος στο ζήτημα.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή