Η NASA εξηγεί πόσο πολύπλοκη θα είναι η επιστροφή των δειγμάτων από τον Άρη

9


Η NASA δημοσίευσε ένα νέο video για να δείξει στο κοινό πόσο πολύπλοκη θα είναι η διαδικασία για να φέρει πίσω στη Γη τα πρώτα δείγματα από τον πλανήτη Άρη. Από τον περασμένο Φεβρουάριο το Perseverance rover κόβει βόλτες στον κρατήρα Jezero, σκάβει και συλλέγει δείγματα από την επιφάνεια και το υπέδαφος με σκοπό να αναλυθούν για να εξεταστεί αν κάποτε υπήρχε ζωή (έστω σε μικροβιακό επίπεδο) στον πλανήτη.

Στο τέλος της αποστολής του, το Perseverance θα τοποθετήσει αυτά τα δείγματα μέσα σε σφραγισμένα κιβώτια που θα παραληφθούν από κάποια μελλοντική αποστολή αργότερα μέσα στη δεκαετία που διανύουμε. Η αποστολή αυτή, Mars Sample Return, θα υλοποιηθεί από τις NASA και ESA σε διάφορα στάδια και με την εμπλοκή αρκετών οχημάτων.

Το σχέδιο τους ξεκινά με την αποστολή ενός διαστημικού σκάφους στον πλανήτη Άρη. Όταν πλησιάσει σε μια κρίσιμη απόσταση, τότε θα φύγει από αυτό ένα μικρότερο σκάφος (lander) που θα προσγειωθεί στην επιφάνεια του Άρη. Αφού τα καταφέρει, θα κατεβάσει τη ράμπα του για να βγει έξω ένα νέο rover που θα μαζέψει τα σφραγισμένα κιβώτια με τα δείγματα που συνέλεξε το Perseverance. Τα κιβώτια θα εκτοξευθούν με τη βοήθεια ενός πυραύλου για να συλλεχθούν από ένα άλλο διαστημικό σκάφος (orbiter) που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη. Τέλος, το orbiter θα τα επιστρέψει στη Γη μέσα σε μια κάψουλα όταν ολοκληρωθεί το ταξίδι του.

Και μόνο που διαβάζεις την διαδικασία αντιλαμβάνεσαι πως δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Θα χρειαστεί να λειτουργήσουν όλα συγχρονισμένα και στην εντέλεια από τεχνικής πλευράς, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά την προστασία των δειγμάτων. Η NASA αναφέρει ότι οι μηχανικοί θα πρέπει να βρουν μια μέθοδο σφραγίσματος και αποστείρωσης των κιβωτίων που δεν θα προκαλεί καμία ζημιά στα όποια χημικά ίχνη υπάρχουν στα δείγματα. Γι’ αυτό πραγματοποιούν δοκιμές μιας μεθόδου συγκόλλησης που περιγράφεται ως μια “μεταλλική κόλλα” από την τήξη ενός κράματος.

Όπως δήλωσε ο Brendan Feehan, μηχανικός της NASA για το σύστημα συλλογής, συντήρησης και αποστολής των δειγμάτων πίσω στη Γη,

Μία από τις μεγαλύτερες τεχνικές προκλήσεις είναι ότι μόλις μερικά εκατοστά μακριά από το μέταλλο που λιώνει στους περίπου 538°C θα βρίσκονται τα δείγματα, οπότε θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως δεν θα εκτεθούν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από αυτές του πλανήτη Άρη (για τα δείγματα από το υπέδαφος δεν ξεπερνούν τους 30ºC). Οι πρώτες δοκιμές της μεθόδου που έχουμε επιλέξει αφήνουν υποσχέσεις ότι βαδίζουμε προς τον σωστό δρόμο.

Εάν η τεχνική αποδειχθεί επιτυχημένη, τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για ακόμα πιο μελλοντικές (και πιο μακρινές) αποστολές στους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου. Χαρακτηριστικά, ο κ. Feehan σημειώνει πως ίσως κάποτε χρειαστεί να συλλέξουμε και να μεταφέρουμε πίσω στη Γη φρέσκα δείγματα από ωκεανούς που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ζωντανούς εξωγήινους οργανισμούς.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[NASA]





Πηγή