Η NASA παρουσιάζει το πειραματικό, αθόρυβο υπερηχητικό αεροσκάφος X-59

6


Η NASA παρουσίασε πρόσφατα το αεροσκάφος και σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα τις δοκιμές. Η πρώτη του πτήση έχει προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στη χρόνια. Σε ανακοίνωσή της, η NASA ανέφερε ότι σκοπός της είναι να χρησιμοποιήσει αυτό το μοναδικό στο είδος του αεροσκάφος για να συλλέξει δεδομένα και να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικά εμπορικά υπερηχητικά αεροσκάφη.

Το αθόρυβο υπερηχητικό ερευνητικό αεροσκάφος X-59 της NASA βρίσκεται στην πίστα έξω από τις εγκαταστάσεις Skunk Works της Lockheed Martin στο Palmdale της Καλιφόρνια. Το X-59 είναι το κεντρικό κομμάτι της αποστολής Quesst της NASA, η οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει μια από τις κύριες προκλήσεις για τις υπερηχητικές πτήσεις πάνω από τη γη, κάνοντας πιο αθόρυβες τις ηχητικές εκρήξεις.

Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα που κατέστη δυνατό μόνο χάρη στη σκληρή δουλειά και την εφευρετικότητα της NASA και ολόκληρης της ομάδας X-59“, δήλωσε η αναπληρώτρια διοικητής της NASA, Pam Melroy. “Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, περάσαμε από μια φιλόδοξη ιδέα στην πραγματικότητα. Το X-59 της NASA θα συμβάλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ταξιδεύουμε, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε πολύ λιγότερο χρόνο“.

Η NASA δημοσίευσε επίσης ένα video, το οποίο έχει λίγες πληροφορίες, αλλά μας δείχνει πολλά πανέμορφα πλάνα του εντυπωσιακού σκάφους που κάθεται στον διάδρομο προσγείωσης.

Μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές των ηλεκτρονικών συστημάτων, του κινητήρα και οι δοκιμές τροχοδρόμησης του αεροσκάφους, θα χρησιμοποιηθεί σε δοκιμαστικές πτήσεις που έχουν ως στόχο να μελετήσουν πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στο έδαφος στον μειωμένο θόρυβο του ηχητικού κρότου του. Εάν το κοινό βρει τον θόρυβο ανεκτό, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να πειστούν οι ρυθμιστικές αρχές να επιτρέψουν κάποιες υπερηχητικές πτήσεις πάνω από την ξηρά.

Είναι συναρπαστικό να αναλογιστεί κανείς το επίπεδο φιλοδοξίας που κρύβεται πίσω από το Quesst και τα πιθανά οφέλη του“, δήλωσε ο Bob Pearce, αναπληρωτής διοικητής για την έρευνα αεροναυπηγικής στα κεντρικά γραφεία της NASA. “Η NASA θα μοιραστεί τα δεδομένα και την τεχνολογία που παράγουμε από αυτή τη μοναδική στο είδος της αποστολή με τις ρυθμιστικές αρχές και τη βιομηχανία. Αποδεικνύοντας τη δυνατότητα αθόρυβων εμπορικών υπερηχητικών ταξιδιών πάνω από την ξηρά, επιδιώκουμε να ανοίξουμε νέες εμπορικές αγορές και να ωφελήσουμε τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο“.

Το X-59 βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το 2016 και μπορεί να πετάξει με ταχύτητες έως και 925 μίλια/ώρα, ή Mach 1,4. Έχει μήκος λίγο λιγότερο από 30 μέτρα και έχει επιμήκες σχήμα που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τη συγχώνευση των κρουστικών κυμάτων που δημιουργούνται από την υπερηχητική πτήση, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση του όγκου τους.



Πηγή