Το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο της Google

8


Η Google πρόκειται να κατασκευάσει ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τη Χιλή με την Αυστραλία, μέσω της Γαλλικής Πολυνησίας – το πρώτο τέτοιο καλώδιο που θα συνδέει απευθείας τη Νότια Αμερική με την Ασία και τον Ειρηνικό.

Με την ονομασία “Humboldt“, από το όνομα του Γερμανού εξερευνητή Alexander von Humboldt, το νέο καλώδιο είναι το πιο πρόσφατο από τα 10+ παρόμοια υποθαλάσσια καλώδια στα οποία έχει επενδύσει η Google τα τελευταία 15 χρόνια, ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 2010 με το Unity που διέσχισε περίπου 10.000 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό Ωκεανό από την Καλιφόρνια έως την Ιαπωνία.

Αν και υπάρχουν αρκετά ακόμη υποβρύχια καλώδια που διασχίζουν τον Ειρηνικό Ωκεανό, αυτά συνδέουν ουσιαστικά την Ασία με τη Βόρεια Αμερική, με μόνο ορισμένα εξ αυτών να διασχίζουν την ακτή του Ειρηνικού από τις ΗΠΑ και το Μεξικό για να φτάσουν σε διάφορα σημεία της Νοτίου Αμερικής. Πράγματι, η Google ολοκλήρωσε το πρώτο της εξ ολοκλήρου ιδιωτικό καλωδιακό έργο πριν από τέσσερα χρόνια με το Curie, συνδέοντας την Καλιφόρνια με τη Χιλή.

Η Google δεν έχει δώσει κάποια πληροφορία για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Humboldt, αλλά μαθαίνουμε πως αυτή τη φορά  συνεργάζεται με την Desarrollo País της Χιλής και το Office des postes et télécommunications de Polynésie française (OPT) για την τοποθέτηση του νέου καλωδίου μήκους. Αντίθετα, στα προηγούμενα αντίστοιχα έργα κινήθηκε μόνη της.

Όπως και με άλλες παρόμοιες προσπάθειές της, το Humboldt έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τη μεταφορά δεδομένων σε όλο τον κόσμο, συνεργαζόμενο με τα υπόλοιπα έργα υποδομής της Google, συμπεριλαμβανομένων τοπικών κέντρων δεδομένων στη Χιλή . Η εταιρεία υπόσχεται στους χρήστες χαμηλότερη καθυστέρηση, ενώ οι ίδιες οι χώρες θα επωφεληθούν από μια πιο ισχυρή υποδομή Διαδικτύου.

Τεχνολογικές εταιρείες όπως η Meta, η Microsoft και η Amazon έχουν επίσης επενδύσει σε διάφορα αντίστοιχα προγράμματα υποδομών, και μαζί με την Google το κουαρτέτο λέγεται ότι είτε κατέχει είτε μισθώνει περίπου το μισό του συνολικού bandwidth υποθαλάσσιων καλωδιώσεων.

[via]



Πηγή