Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την AI ως ένα νέο «είδος»;

2


Ο επικεφαλής του τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης της Microsoft δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει πραγματικά να αλλάξουν την αντίληψη που έχουν για την εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης και ότι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης για τη νέα τεχνολογία είναι να τη θεωρήσουμε ως ένα νέο “είδος“.

Ο συνιδρυτής της DeepMind και σημερινός CEO του τμήματος Microsoft AI, Mustafa Suleyman, πραγματοποίησε μια ομιλία στο TED την περασμένη εβδομάδα, όπου περιέγραψε το όραμα του για έναν κόσμο που θα καθοδηγείται κυρίως από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο Suleyman μίλησε στο κοινό και είπε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο να φανταστούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως “κάτι σαν ένα νέο ψηφιακό είδος“, με την πρόβλεψή του να είναι ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν την AI ως “ψηφιακό σύντροφο” και “νέο συνεργάτη στα ταξίδια όλων των ζωών μας“.

Η ιδέα του Suleyman είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ενσωματωθεί τόσο πολύ στην καθημερινή μας ζωή, όπως τα smartphones, ώστε θα αρχίσουμε να θεωρούμε τα τεχνολογικά προϊόντα που λειτουργούν με AI, όπως η Siri, περισσότερο ως εικονικά όντα παρά ως εργαλεία. Αυτή η αλλαγή προοπτικής θα καταστεί δυνατή χάρη στο γλωσσικό μοντέλο της Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο θα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να επιτρέπει μια πολύ πιο άνετη αλληλεπίδραση και ανταπόκριση.

Θα έχουν σχεδόν τέλειο δείκτη νοημοσύνης. Θα έχουν επίσης εξαιρετικό EQ. Θα είναι ευγενικοί, υποστηρικτικοί, ενσυναισθητικοί. Θα είναι σύντροφοι, έμπιστοι, συνάδελφοι, φίλοι και συνεργάτες, τόσο διαφορετικοί και μοναδικοί όσο είμαστε όλοι μας. Θα μιλούν κάθε γλώσσα, θα απορροφούν κάθε μοτίβο δεδομένων αισθητήρων, εικόνες, ήχους και ροές πληροφοριών, που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που θα μπορούσε να καταναλώσει ο καθένας από εμάς σε χίλιες ζωές.

Αν μη τι άλλο, είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το Growtika on Unsplash

[via]



Πηγή