62χρονη σώθηκε από τον πιο επικίνδυνο καρκίνο χάριν στην Τεχνητή Νοημοσύνη!

0


Όπως εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν κάτι για το οποίο η Dianne Balon διάβαζε στις ειδήσεις. Δεν ήξερε ότι η τεχνολογία θα της έσωζε τη ζωή. Παρά το γεγονός ότι έχαιρε άκρας υγείας, μια εξέταση αίματος με Τεχνητή Νοημοσύνη το 2022 αποκάλυψε ότι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στον κόσμο σχηματιζόταν σιωπηλά στο πάγκρεας της!

Η AI εντόπισε τον όγκο στην πιο πρώιμη μορφή του, πριν προλάβει να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί, όταν δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων του παγκρέατος εντοπίζεται και σε αυτό το σημείο είναι ήδη πολύ αργά. Τα αποτελέσματα της εξέτασης έδειξαν ένα βασικό “κομμάτι του παζλ”. Η 62χρονη σήμερα κ. Balon υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της βλάβης που θα εξελισσόταν σε “ολοκληρωμένο καρκίνο του παγκρέατος“, σύμφωνα με τον χειρουργό της. 

Είμαι απίστευτα ευγνωμονούσα. Η AI μου έσωσε τη ζωή στον απόλυτο βαθμό, κέρδισα το λαχείο“, δήλωσε η ίδια. Αποκάλυψε ότι ακόμη και ο χειρουργός της αιφνιδιάστηκε πριν από την επέμβαση, λέγοντας της: “Γιατί είσαι εδώ; Συνήθως δεν βλέπουμε τους ανθρώπους τόσο νωρίς να μπαίνουν σε αυτήν την διαδικασία“.

Η περιπέτεια της κ. Balon με τον καρκίνο ξεκίνησε το 2017 σε ένα συνέδριο υγείας, το οποίο παρακολουθούσε ως αντιπρόεδρος σε μια καναδική ασφαλιστική εταιρεία υγείας. Η μητέρα δύο παιδιών, από το Έντμοντον του Καναδά, είδε μια παρουσίαση από την Molecular You, μια startup εταιρεία βιοτεχνολογίας του Βανκούβερ που μόλις είχε λανσάρει μια νέα εξέταση αίματος. Η τελευταία αναλύει περισσότερους από 250 βιοδείκτες, τους οποίους δεν μπορούν να ανιχνεύσουν ούτε οι πιο εξελιγμένες εξετάσεις αίματος που διατίθενται στα περισσότερα νοσοκομεία. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα περνούν από μια βάση δεδομένων από ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει εκπαιδευτεί να αναζητά, μεταξύ άλλων, ανεπαίσθητες αλλαγές στους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος και στη φλεγμονή.

Όντας “πολύ περίεργη” για την προσωπική της υγεία, αποφάσισε να το δοκιμάσει. Έκανε εξετάσεις αίματος αξίας 700 δολαρίων ετησίως μεταξύ 2018 και 2022, και την τελευταία χρονιά τα αποτελέσματα της έδειξαν “πολύ υψηλά” ποσοστά φλεγμονής στο σώμα της και αποκλίσεις σε διάφορους μεταβολίτες και πρωτεΐνες.

Η κα Balon ήταν αδύνατη, χωρίς συμπτώματα και έτρωγε υγιεινά, οπότε δεν είχε κανέναν λόγο να υποπτεύεται ότι ήταν άρρωστη. “Αν και δεν καταλάβαινα τι ήταν ο καθένας από αυτούς τους βιοδείκτες, μπορούσα να καταλάβω ότι υπήρχαν αρκετές διαφορές, ώστε έπρεπε να κάνω περισσότερες ερωτήσεις“. Κοινοποίησε τα αποτελέσματα στον γιατρό της, ο οποίος έκανε εξετάσεις αίματος χρησιμοποιώντας ένα παραδοσιακό τεστ, το οποίο έδειξε ότι βρισκόταν “στο φυσιολογικό όριο” για φλεγμονή.

Ωστόσο, δεν δέχτηκε το όχι ως απάντηση και έπεισε τον γιατρό της να την παραπέμψει για βιοψία και σπινθηρογραφήματα, τα οποία διαπίστωσαν μια καρκινική βλάβη στο πάγκρεας της. Μια βιοψία αμέσως μετά επιβεβαίωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ότι τα επίπεδα του καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου (CEA) ήταν πολύ υψηλά.

Το CEA είναι μια πρωτεΐνη που φυσιολογικά βρίσκεται στον ιστό ενός αναπτυσσόμενου μωρού στη μήτρα. Στους ενήλικες, ένα μη φυσιολογικό επίπεδο CEA μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου.

Τα επίπεδα σας υποτίθεται ότι είναι μηδενικά ή πολύ χαμηλά, και τα δικά μου ήταν δεκάδες χιλιάδες υψηλότερα από αυτά που θα έπρεπε να είναι, πράγμα που ήταν μια τεράστια αρνητική ένδειξη και μια τεράστια έκπληξη“, είπε. Μπήκε στο χειρουργείο τον Δεκέμβριο, όπου ο χειρουργός της είπε: “Τα έβαλα όλα κάτω. Αυτή είναι η τάση, βρίσκεστε σε μια πορεία προς έναν πλήρως ανεπτυγμένο καρκίνο του παγκρέατος”.

Η κ. Balon υποβλήθηκε σε απομακρυσμένη παγκρεατεκτομή και σπληνεκτομή, όπου οι χειρουργοί αφαίρεσαν τη σπλήνα της και ένα τμήμα του παγκρέατός της. “Ξέρω ότι είμαι απίστευτα τυχερή… οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι τόσο τυχεροί“, δήλωσε η κ. Balon.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους τύπους της νόσου. Συχνά αναπτύσσεται αθόρυβα και προκαλεί συμπτώματα που αποδίδονται σε άλλες ασθένειες. Περίπου το 80% των διαγνωσμένων περιπτώσεων βρίσκονται ήδη στο στάδιο τρία ή τέσσερα κατά τη στιγμή της αρχικής αξιολόγησης, που σημαίνει ότι είναι ανίατος και πολύ αργά για χειρουργική επέμβαση.

Το τεστ της Molecular You είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στον Καναδά και μέσω ενός μικρού αριθμού επιλεγμένων κλινικών στις ΗΠΑ, αλλά η εταιρεία ελπίζει να προσφέρει τα τεστ ευρύτερα αργότερα, μέσα στο 2024. Η κ. Balon δήλωσε ότι το τεστ θα είναι “game changer” για να υπάρχει “ένα ακόμη όπλο στην εργαλειοθήκη” για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου, ιδίως στους νέους ανθρώπους, όπου τα κρούσματα αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ένα και μοναδικό διαγνωστικό τεστ που να μπορεί να διαπιστώσει αν πάσχετε από καρκίνο του παγκρέατος. Δεν γίνεται διαγνωστικός έλεγχος, καθώς η διάγνωση απαιτεί πολλαπλές απεικονιστικές εξετάσεις, εξετάσεις αίματος και βιοψίες, οι οποίες συνήθως γίνονται μόνο εάν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα.

[via]



Πηγή