Ιάπωνες μηχανικοί διέλυσαν το ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων από οπτική ίνα

16


Μηχανικοί από την Ιαπωνία κατέρριψαν το ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων, καθώς η ομάδα κατάφερε να μεταδώσει πάνω από 20 φορές την παγκόσμια κίνηση του Διαδικτύου ανά δευτερόλεπτο μέσω μιας και μόνο οπτικής ίνας. 

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (NICT) της Ιαπωνίας κατέγραψε τον εντελώς ασύλληπτο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων των 22,9 petabits ανά δευτερόλεπτο (1 petabit ισούται με 1.000.000 gigabits). Για σύγκριση να αναφέρουμε ότι η NASA πετυχαίνει ταχύτητες μετάδοσης μόλις 46 terabits/sec, δηλαδή 0.046 petabits/sec.

Για να επιτύχει αυτό το ορόσημο, το NICT εκμεταλλεύτηκε μερικές νέες τεχνολογίες. Αντί για έναν μόνο πυρήνα για τη μετάδοση δεδομένων, το καλώδιο περιέχει 38 πυρήνες, καθένας εκ των οποίων μπορεί να μεταδίδει δεδομένα με τρεις τρόπους για ένα σύνολο 114 χωρικών καναλιών. Κάθε mode σε κάθε χωρικό κανάλι αποτελείται από 750 κανάλια μήκους κύματος σε τρεις ζώνες (S,C και L), για bandwidth που φτάνει τα 18.8 THz.

Όλα αυτά μαζί οδηγούν σε ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 22.9 Pb/s, ο οποίος είναι υπερδιπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2020. Η ομάδα ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι με διάφορες βελτιστοποιήσεις το σύστημα στην τρέχουσα μορφή του θα μπορούσε να φτάσει σε ταχύτητες έως και 24.7 Pb/s.

Παρόλα αυτά, μην περιμένετε κάποια εμπορική εφαρμογή της τεχνολογίας στο κοντινό μέλλον, καθώς η αποκωδικοποίηση των δεδομένων απαιτεί πολύπλοκη επεξεργασία του σήματος με την χρήση πολύ εξειδικευμένων διατάξεων MIMO στα διάφορα δίκτυα. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, θα μπορούσε να υλοποιηθεί μια 4-core έκδοση που μεταδίδει δεδομένα με έναν μόνο τρόπο και είναι συμβατή με τις υπάρχουσες υποδομές για να πετύχει ταχύτητες πάνω από 1 petabit ανά δευτερόλεπτο.

[NICT]



Πηγή