Ιστορικό επίτευγμα από τις ΗΠΑ και ένα βήμα πιο κοντά στην καθαρή ενέργεια

10


Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πληροφορίες που ήθελαν το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να προχωρά σε σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την περίφημη πυρηνική σύντηξη, η οποία θεωρητικά κάποτε θα δώσει την πιο πράσινη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ερευνητές του Lawrence Livermore National Laboratory κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία να πάρουν υψηλότερο ποσό ενέργειας από αυτό που χρειάστηκε να ξοδέψουν για να επιτευχθεί η πυρηνική σύντηξη. Το επίτευγμα καταγράφηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022 με την χρήση 192 lasers στις εγκαταστάσεις του NIF (National Ignition Facility), τα οποία «βομβάρδισαν» έναν κύλινδρο με διαμαντένια επικάλυψη που περιελάμβανε παγωμένο υδρογόνο.

Συνολικά χρειάστηκε να ξοδευτούν 2.05 megajoules ενέργειας και η απόδοση που πήραν πίσω ήταν 3.15 megajoules. Το συνολικό ποσό δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αφού αντιστοιχεί στην ενέργεια που απελευθερώνουν περίπου 680γρ νιτρογλυκερίνης (TNT), αλλά είναι αρκετό για να θεωρηθεί ως μια ολοκληρωμένη πυρηνική σύντηξη με θετικό πρόσημο.

Η λειτουργία του NIF ξεκίνησε το 2009, αλλά μέχρι το 2014 δεν υπήρξε καμιά αξιοσημείωτη πρόοδος. Η κατάσταση άρχισε να σοβαρεύει μόλις πέρυσι, όταν έφτασαν σε απόδοση 70% της απαιτούμενης ενέργειας, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο παρήγαγαν μόλις 1.2 megajoules χρησιμοποιώντας 2.05 megajoules.

Τόσο οι ερευνητές, όσο και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι παρά την αλματώδη πρόοδο απέχουμε ακόμη αρκετά από την πραγματική υλοποίηση αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης που θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τις αστικές δομές. Τονίζουν, ωστόσο, ότι με αυτήν την εξέλιξη ίσως αυτές οι λύσεις να έρθουν πιο κοντά κατά μερικές δεκαετίες και, ποιος ξέρει, ίσως τις προλάβουν οι σημερινοί έφηβοι.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή