Μπλοκάρει πολιτικές διαφημίσεις που στοχεύουν σε θρησκεία και εθνικότητα

4


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει την απαγόρευση ορισμένων στοχευμένων πολιτικών διαφημίσεων που χρησιμοποιούν δημογραφικά στοιχεία χρηστών, όπως την εθνική καταγωγή, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Επί της ουσίας, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηρίζεται στο γεγονός πως τα αναφερόμενα στοιχεία αφορούν προσωπικά δεδομένα και θα έπρεπε να ζητείται η συναίνεση των χρηστών για να χρησιμοποιηθούν ως κριτήρια στόχευσης σε μια διαφήμιση.

Σε περίπτωση που οι εν λόγω κανόνες τεθούν σε ισχύ, οι διαφημιστές θα υποχρεώνονται να ορίζουν με σαφήνεια τα κριτήρια στόχευσης και τα εργαλεία ή τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να «ενισχύσουν» τις διαφημίσεις τους.

Κάθε διαφήμιση θα πρέπει επίσης να είναι πιο διαφανής σχετικά με την εμφάνιση του ονόματος του ατόμου ή του οργανισμού που την πλήρωσε, καθώς και την αποκάλυψη του ποσού που δαπανήθηκε, από πού προήλθαν τα χρήματα και τη σύνδεση της διαφήμισης με εκλογές ή δημοψήφισμα.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προάγει τη μέγιστη ασφάλεια για εκλογική ακεραιότητα, καθιστώντας δυσκολότερο στις προεκλογικές εκστρατείες να παραπλανούν περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Όπως αναφέρθηκε, οι άνθρωποι θα πρέπει να καταλαβαίνουν πότε μια πολιτική διαφήμιση γίνεται επί πληρωμή, προκειμένου να μένουν ανεπηρέαστοι από χειραγωγικές μεθόδους ή από παραπληροφόρηση.

Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί και πάρει τη μορφή νόμου, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ορίσουν πρόστιμα για την παραβίαση των προκείμενων κανόνων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει να θεσπίσει τους κανόνες, οι οποίοι θα βασίζονται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (General Data Protection Regulation) και τον προγραμματισμένο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act), έως την άνοιξη του 2023, ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του επόμενου έτους.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[EU]





Πηγή