Μύθοι και αλήθειες για το μελάνι εκτυπωτή – Γιατί πρέπει να επιλέγετε πάντα αυθεντικό δοχείο HP | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21


Σας έχει τύχει να πρέπει να τελειώσετε ένα πρότζεκτ και τότε το σύμπαν να συνωμοτεί για να μην τα καταφέρετε; Πολλές φορές, θα απαντήσετε. Και τότε έρχεται η στιγμή που βρίζετε για άλλη μία φορά, για τις λάθος επιλογές. Κι αυτό σίγουρα σας έχει συμβεί και στο θέμα των εκτυπωτών. Ακόμη και σε έναν HP.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, για να μην γίνονται παρεξηγήσεις. Ετοιμάζεστε να εκτυπώσετε τις τελευταίες σελίδες από ένα πρότζεκτ στο οποίο εργαζόσασταν εδώ και καιρό. Κι εκεί που λέτε «επιτέλους, τέλος» ο εκτυπωτής έχει άλλα σχέδια για εσάς. Η εκτύπωση βγαίνει άθλια. Δεν μπορείτε, φυσικά, να το παρουσιάσετε πουθενά. Χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο. «Μα γιατί δεν έβαλα το αυθεντικό δοχείο μελάνης HP;» σκέφτεστε.

Φυσικά, για το λάθος αυτό δεν φταίει ο ίδιος ο εκτυπωτής σας, αλλά εσείς. Μπορεί να σκεφτήκατε ότι είναι πιο οικονομική λύση. Μπορεί να πιστέψατε ότι με ένα ανακατασκευασμένο δοχείο συμβάλλεται περισσότερο στην ανακύκλωση. Πόσο λάθος κάνατε! Τίποτε από αυτά δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθοι και αλήθειες

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Καταρχάς, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην εκ νέου χρήση των δοχείων μελανιού και στην ανακύκλωσή τους. Μπορεί πολλές εταιρείες που ανακατασκευάζουν δοχεία να υποστηρίζουν πως η εκ νέου χρήση των δοχείων είναι καλύτερη για το περιβάλλον, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κι αυτό γιατί η ανακατασκευή μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή αποβλήτων και στην εξάντληση των φυσικών πόρων.

Κι ενώ εσείς μπορεί να καμαρώνετε για το σημαντικό έργο που επιτελείτε στην τομέα της ανακύκλωσης, ουσιαστικά κάνετε μια τρύπα στο νερό. Γιατί ακόμη κι αν επιστρέψετε ένα άδειο δοχείο σε μια εταιρεία ανακατασκευής, δεν είναι πάντα βέβαιο ότι το δοχείο αυτό δεν θα καταλήξει στο τέλος στη χωματερή. Ακόμη, τα ανακατασκευασμένα δοχεία γραφίτη έχουν 42% μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τα αυθεντικά δοχεία γραφίτη HP.

Επίσης, κάθε φορά που αλλάζετε το δοχείο μελανιού HP με ένα άγνωστο προϊόν, τότε μπορεί να επηρεάσετε τις προδιαγραφές που σχετίζονται με τα οικολογικά σήματα. Κι αυτό γιατί τα αυθεντικά δοχεία HP, τα οποία ελέγχονται σε συνδυασμό με τους εκτυπωτές HP και το χαρτί HP, πληρούν τα κριτήρια ποιότητας αέρα εσωτερικού χώρου που προβλέπουν συγκεκριμένα οικολογικά σήματα, όπως το Blue Angel 3 και το EPEAT. Μάλιστα, σε όλους τους τομείς που μελετήθηκαν, τα αυθεντικά δοχεία γραφίτη HP είχαν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα ανακατασκευασμένα δοχεία γραφίτη, καθιστώντας την HP την καλύτερη επιλογή.

Η HP περιορίζει την σπατάλη

Πέρα όμως από όλα τα προαναφερθέντα, κάθε φορά που τυπώνεται κάτι με ένα ανακατασκευασμένο δοχείο μελανιού, το πιθανότερο είναι πως το αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιεί. Εκτυπώνετε ξανά και ξανά μέχρι να πετύχετε κάτι που να ανταποκρίνεται – λέμε τώρα – στα θέλω σας. Και η λέξη ανακύκλωση πάει περίπατο. Ίσως, βέβαια, είναι κάτι που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι τώρα, αλλά το χαρτί είναι η βασική πηγή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εκτύπωσης και η ποιότητα των εκτυπώσεων παίζει εξαιρετικό σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση χαρτιού. Η χρήση, όμως, αυθεντικών δοχείων γραφίτη HP οδηγεί σε μειωμένη σπατάλη χαρτιού, καθώς μειώνει την ανάγκη επανεκτύπωσης.

H HP εκτελεί ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης κλειστού τύπου που αξιοποιεί τα πλαστικά υλικά των ανακυκλωμένων δοχείων HP για την κατασκευή νέων αυθεντικών δοχείων μελάνης και γραφίτη HP

Άλλος τρόπος περιορισμού της σπατάλης είναι το γεγονός πως η HP εκτελεί ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης κλειστού τύπου που αξιοποιεί τα πλαστικά υλικά των ανακυκλωμένων δοχείων HP για την κατασκευή νέων αυθεντικών δοχείων μελάνης και γραφίτη HP. Μάλιστα, μπορείτε να επιστρέψετε τα χρησιμοποιημένα δοχεία HP δωρεάν και εύκολα, συμβάλλοντας έστω και σε αυτό το θέμα, στην ανακύκλωση, την ίδια ώρα που τα ανακατασκευασμένα δοχεία μελανιού, σχεδόν πάντα καταλήγουν στην χωματερή.

Η HP διαθέτει ολιστικά προγράμματα βιωσιμότητας

Η HP έχει αναγνωριστεί ως κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως για τις δράσεις και τις στρατηγικές της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η HP μετράει και κοινοποιεί τόσο το αποτύπωμα άνθρακα και νερού των διαδικασιών της, όσο και τα αντίστοιχα αποτυπώματα της προμηθευτικής αλυσίδας της.

Οι εταιρείες που ανακατασκευάζουν δοχεία συχνά εμφανίζονται να έχουν περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια, αλλά σπάνια παρέχουν διαφανείς αναφορές με βάση τα διαθέσιμα πρότυπα ή αναφέρονται στις μετρήσεις ή τις μειώσεις του αποτυπώματος άνθρακα.

Σίγουρα όλα αυτά ήταν πράγματα που αγνοούσατε και που αν τα γνωρίζατε, τότε η επιλογή σας σε δοχείο μελανιού, θα ήταν πάντα της HP. Γιατί όλοι μαζί, βάζοντας έστω και το μικρό, δικό μας λιθαράκι στο θέμα της ανακύκλωσης, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.





Πηγή