Νέα έρευνα θεωρεί ότι τα δομικά στοιχεία της ζωής υπήρχαν στη Γη από την αρχή

6


Η προέλευση της ζωής στη Γη αποτελούσε πάντα ένα μυστήριο, αλλά εδώ και πολλά χρόνια επικρατεί η θεωρία πως τα δομικά στοιχεία της ζωής που ξεκίνησαν την εξέλιξη εδώ στον πλανήτη μας προήλθαν από έναν αστεροειδή, κομήτη ή μετεωρίτη. Ωστόσο, τώρα, ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπήρχαν εδώ στη Γη από την αρχή.

Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, καθώς και σε ένα νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Conversation, τίθεται το ερώτημα: “Και αν η αρχή της ζωής στον πλανήτη μας ήταν στην πραγματικότητα εδώ όλο αυτό το διάστημα;” Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση και οι εμπλεκόμενοι ερευνητές λένε ότι τα στοιχεία που έκαναν δυνατή τη ζωή – τα λεγόμενα πτητικά – θα μπορούσαν να υπήρχαν ανέκαθεν στον πλανήτη μας.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θεωρούνται πτητικά, όπως ο άνθρακας, το υδρογόνο, το άζωτο και μια ομάδα στοιχείων που οι ερευνητές αποκαλούν χαλκογόνα. Όλα αυτά τα πτητικά στοιχεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται επίσης το θείο, το σελήνιο και το τελλούριο, εξατμίζονται ευκολότερα από άλλα στοιχεία. Και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο βρέθηκαν στη Γη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και την προέλευση της ζωής στη Γη.

Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες, γνωστή ως θεωρία του όψιμου φλοιού, λέει ότι η Γη σχηματίστηκε αρχικά από υλικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε πτητικά συστατικά. Ωστόσο, υψηλότερες συγκεντρώσεις πτητικών ουσιών άρχισαν να εμφανίζονται αφού άρχισαν να προσκρούουν στην επιφάνεια του πλανήτη σώματα πλούσια σε πτητικά (μετεωρίτες, κομήτες, αστεροειδείς), με συνέπεια ο πλανήτης να σχηματιστεί πλήρως.

Το πρόβλημα όμως με αυτή τη θεωρία είναι ότι αυτά τα πλούσια σε πτητικά υλικά αντικείμενα έφεραν μόνο 0.5% της μάζας της Γης. Ως εκ τούτου, η πλειονότητα αυτών των στοιχείων δεν θα είχε φτάσει στον πλανήτη παρά μόνο μέχρι κάποια στιγμή αφότου είχε σχηματιστεί ο πυρήνας της Γης. Η νέα μελέτη, ωστόσο, λέει ότι η Γη περιείχε αυτά τα πτητικά συστατικά μόνη της και ότι τα απαραίτητα για τη ζωή στοιχεία ήταν εδώ από την αρχή, κατά τη διάρκεια του πρώιμου σχηματισμού του πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη φαίνεται επίσης να συμφωνεί με μια άλλη μελέτη που εξετάζει την προέλευση του νερού στη Γη. Προφανώς καμία από τις θεωρίες δεν έχει αποδειχθεί (γι’ αυτό παραμένουν θεωρίες), αλλά είναι ομολογουμένως μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική προσέγγιση που ίσως βρει απαντήσεις από τις παρατηρήσεις του πανίσχυρου James Webb Space Telescope σε διάφορους εξωπλανήτες.

[via]



Πηγή