Νέα λειτουργία απόκρυψης της διεύθυνσης IP κατά την διάρκεια των κλήσεων

18


Μια νέα λειτουργία προστασίας της ιδιωτικότητας προστίθεται στην υπηρεσία WhatsApp, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Meta. Οι χρήστες αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να κρύβουν τη διεύθυνση IP από τον συνομιλητή τους κατά την διάρκεια των φωνητικών κλήσεων.

Στην παρούσα φάση, οι φωνητικές κλήσεις ένας προς έναν στο WhatsApp πραγματοποιούνται μέσω σύνδεσης peer-to-peer για να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μία συσκευή να κοινοποιεί στην άλλη την διεύθυνση IP του χρήστη. Χάριν στη νέα λειτουργία, αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας των δύο συσκευών, καθώς η κλήση διεκπεραιώνεται μέσω των servers της Meta.

Όπως εξηγεί η εταιρεία στο επίσημο blog του WhasApp:

Η πλειοψηφία των κλήσεων σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες πραγματοποιείται μέσω σύνδεσης peer-to-peer. Αυτή η απευθείας επικοινωνία επιτρέπει ταχύτερη μετάδοση των δεδομένων και καλύτερη ποιότητα, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί την κοινοποίηση της διεύθυνσης IP των δύο συσκευών προκειμένου να εξασφαλίζεται πως τα δεδομένα μεταφέρονται στη σωστή συσκευή. Η διεύθυνση IP, όμως, μπορεί να αποκαλύπτει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η τοποθεσία και ο πάροχος τηλεπικοινωνιών, που κάποιοι χρήστες να θέλουν να κρατήσουν κρυφά.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα λανσάρουμε μια νέα λειτουργία στο WhatsApp που σας επιτρέπει να κρύβετε την διεύθυνση IP κατά την διάρκεια των κλήσεων. Ενεργοποιώντας αυτήν την λειτουργία, όλες οι κλήσεις θα διεκπεραιώνονται μέσω των servers του WhatsApp, έτσι ώστε κανένας από τους συμμετέχοντες στην κλήση να μην αποκτά πρόσβαση στη διεύθυνση IP του άλλου.

Η Meta τονίζει πως ακόμα και με τον νέο τρόπο οι κλήσεις εξακολουθούν να προστατεύονται από end-to-end κρυπτογράφηση, αλλά παραδέχεται πως η ποιότητα μπορεί να είναι χειρότερη. Αν θέλετε, πάντως, να ενεργοποιήσετε τη νεά λειτουργία θα πρέπει να μεταβείτε στα Settings -> Privacy -> Advanced και να ανοίξετε τον διακόπτη δίπλα από την επιλογή Protect IP address in calls.

[WhatsApp]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή