Νέοι πυρήνες Cortex-X4 για σημαντική βελτίωση στα mobile SoCs

8


Η εξαγορά της ARM από τη Nvidia δεν προχώρησε τελικά, όμως, η εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των CPUs και GPUs παρουσιάζοντας τους νέους πυρήνες Cortex-X4 που φαίνεται ότι θα φέρουν σημαντικές αναβαθμίσεις στα γραφικά των Android συσκευών με την έλευση των νέας γενιάς premium chipsets της MediaTek και της Qualcomm.

Συγκεκριμένα, ο Cortex-X4 υπόσχεται 15% συνολικά καλύτερη απόδοση με ταυτόχρονη βελτίωση της αυτονομίας για τις CPUs, με δυνατότητα χρονισμού έως 3.4GHz και L2 cache μνήμη έως 2MB. Στις νέες CPUs θα δούμε και τους πυρήνες Cortex-A720 και A520 που υπόσχονται έως 22% καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά. Σύμφωνα με την ARM, τα νέα chipsets θα υποστηρίζουν διατάξεις έως 14 πυρήνων, αν και στα smartphones δύσκολα θα σπάσει ο κανόνας 1+5+2.

Εκτός από τις CPUs, η ARM αποκάλυψε και την επόμενη γενιά Immortalis GPU που υπόσχεται συνολικά 15% βελτίωση στη μέγιστη απόδοση και 15% βελτίωση στην απόδοση ανά watt ενέργειας, αλλά και καλύτερη υποστήριξη της τεχνολογίας Ray-Tracing.

Ένα από τα πρώτα chipsets που θα χρησιμοποιούν τους νέους πυρήνες της ARM θα είναι το MediaTek Dimensity 9300 SoC, με τη MediaTek να επιβεβαιώνει την τοποθέτηση Cortex-X4 και Cortex-A720, αλλά δεν έχει αναφέρει καθόλου τους Cortex-A520.

[ARM]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή