Οι 5 κοινοί τρόποι που απατεώνες εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες στα social media

10


Καθώς οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα καθημερινά, οι πιθανότητες να πέσουμε θύματα διαδικτυακής απάτης, είναι πολύ μεγάλες.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν όλο και πιο έξυπνες τεχνικές για να κρύψουν τα κίνητρά τους και να φαίνονται γνήσιοι, χρησιμοποιώντας λογότυπα επωνυμίας, πλαστά T&C και συνδέσμους αντιγραφής ιστότοπων για να σας παρασύρουν στην παγίδα τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνήθως χρησιμοποιούν συνδέσμους για να εισάγετε τα στοιχεία σας. Ωστόσο, κάνοντας κλικ σε αυτά, μπορείτε να στείλετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε τρίτους και, περιστασιακά, να μοιραστείτε τη δημοσίευση με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί στη συνέχεια να υποκύψουν στην απάτη επειδή είναι πιθανό να δουν το μήνυμα και να το θεωρήσουν ως επικύρωση.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε τρόποι για να εντοπίσετε τις απάτες και να μην πέσετε θύματα διάφορων επιτήδειων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Πολύ καλό για να είναι αληθινό

Οι απατεώνες επικεντρώνονται στις οικονομικές ευπάθειες και προσπαθούν να χειραγωγήσουν την επιθυμία σας να λύσετε προβλήματα που μπορεί να έχετε.

Θα κάνουν συνήθως μια δελεαστική προσφορά που είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, για παράδειγμα, πουλώντας αγαθά με τεράστια έκπτωση ή μια επένδυση που αποδίδει «εγγυημένη» υψηλή απόδοση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι μια γρήγορη αναζήτηση για την προσφορά στο διαδίκτυο. Εάν η εταιρεία ή η επωνυμία προωθεί μια συμφωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιθανό να την προωθούν και στην αρχική σελίδα του νόμιμου ιστότοπού τους.

Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους απάτης, λέει ο Nicola Harding της ομάδας εργασίας ευαισθητοποίησης σχετικά με τις απάτες We Fight Fraud.

2. Σας αποστέλλεται ένας σύνδεσμος

Να είστε σε επιφυλακή για ψεύτικους συνδέσμους και ελέγξτε οποιονδήποτε δεν είστε σίγουροι πριν κάνετε κλικ σε αυτούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ψευδείς σύνδεσμοι μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό που επιτρέπει στον απατεώνα να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία σύνδεσης και τα προσωπικά στοιχεία ενός χρήστη του Facebook.

Οι χρήστες που κάνουν κλικ στην απάτη μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποκλειστούν από τον λογαριασμό τους, με τον χάκερ να τον αναλαμβάνει και στη συνέχεια να μπορεί να στείλει το ίδιο μήνυμα σε άτομα στη λίστα φίλων τους.

Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ποτέ ότι ο σύνδεσμος ήταν δόλιος, λέει ο Dr Harding, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. «Μπορεί να λάβετε ένα email από το Facebook που θα σας προειδοποιεί ότι έχει γίνει νέα σύνδεση από μια μη αναγνωρισμένη διεύθυνση, μην κάνετε ποτέ κλικ σε κανέναν σύνδεσμο. Πηγαίνετε κατευθείαν στην εφαρμογή και ελέγξτε την ασφάλειά σας από εκεί», εξηγεί.

«Εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο από ένα email και αποδειχθεί ότι είναι δόλιος, είναι πιθανό να κατευθυνθείτε σε μια σελίδα που μοιάζει με τον ιστότοπο σύνδεσης του Facebook, ζητώντας σας να εισαγάγετε το email και τον κωδικό πρόσβασής σας. Στη συνέχεια θα σας ανακατευθύνει στην αυθεντική αρχική σελίδα του Facebook.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι πολύ εύκολο για αυτούς να δημιουργήσουν έναν ιστότοπο που μοιάζει με τη σελίδα σύνδεσης του Facebook, αλλά εκείνη τη στιγμή έχουν καταγράψει τα στοιχεία σας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού πρόσβασής σας».

Γυναίκα μπερδεμένη κρατά και κοιτά κινητό
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι μας παρουσιάζεται στα social media

Στη συνέχεια, οι απατεώνες μπορούν να κλέψουν προσωπικά δεδομένα που συνδέονται με τον λογαριασμό Facebook, συμπεριλαμβανομένων διευθύνσεων email, αριθμών τηλεφώνου και ημερομηνιών γέννησης – τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εισβάλουν σε οποιονδήποτε από τους λογαριασμούς σας εκτός Facebook.

Με αυτές τις πληροφορίες, οι εγκληματίες μπορούν να πάρουν το όνομά σας και να το χρησιμοποιήσουν για να διαπράξουν απάτη ταυτότητας, λέει ο Dr Harding.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιο σημαντικό, εάν ο λογαριασμός έχει τραπεζικά στοιχεία ή οικονομικές πληροφορίες που συνδέονται με αυτόν, οι χάκερ μπορούν επίσης να κλέψουν τα χρήματα ενός χρήστη.

Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα που φαίνονται ύποπτα. Οι δόλιοι ιστότοποι χρησιμοποιούν συχνά ένα όνομα τομέα που αναφέρεται σε μια γνωστή επωνυμία ή όνομα προϊόντος για να φαίνονται νόμιμες.

Αναζητήστε ένα λουκέτο δίπλα στη διεύθυνση URL ενός ιστότοπου. Αυτό σημαίνει ότι ο ιστότοπος είναι κρυπτογραφημένος, επομένως οτιδήποτε κάνετε σε αυτόν, όπως περιήγηση ή πραγματοποίηση πληρωμών, δεν μπορεί να υποκλαπεί. Οι περισσότεροι ιστότοποι έχουν πλέον αυτήν τη δυνατότητα, επομένως, εάν ένας ιστότοπος δεν διαθέτει, θα μπορούσε να είναι κόκκινη σημαία.

Ωστόσο, οι απατεώνες μπορούν να πλαστογραφήσουν ή να αγοράσουν αυτά τα λουκέτα, οπότε αν το βλέπουμε δεν σημαίνει πάντα ότι ένας ιστότοπος είναι ασφαλής, προειδοποιεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Η μάρκα φαίνεται ψεύτικη

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν εξελιγμένα κόλπα για να παρουσιαστούν ως γνήσιες εταιρείες. Ελέγξτε τη δημοσίευση για ασυνέπειες στην επωνυμία και κοιτάξτε προσεκτικά για να δείτε εάν χρησιμοποιούν το σωστό λογότυπο ή εάν η παρουσίαση ανταποκρίνεται στα συνήθη εταιρικά πρότυπα.

Εάν είναι μια επωνυμία που δεν έχετε ακούσει ποτέ, μεταβείτε στη σελίδα του προφίλ της και ρίξτε μια ματιά στο πώς παρουσιάζεται. Φαίνεται επαγγελματικό ή ατημέλητο; Διαβάστε επίσης κριτικές για να έχετε μια ευρύτερη και σαφέστερη εικόνα.

Προσέξτε πολύ πού δίνετε τους κωδικούς σας
Προσέξτε πολύ πού δίνετε τους κωδικούς σας

4. Η ανάρτηση συνεχίζει να εμφανίζεται

Εάν βλέπετε μια επαναλαμβανόμενη ανάρτηση που κοινοποιείται από πολλούς φίλους στο χρονολόγιό σας, αυτό μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φίλοι σας μπορεί να μην αντιληφθούν ότι έχουν μοιραστεί έναν σύνδεσμο απάτης ή μια διαφήμιση. Στείλτε ένα προσωπικό μήνυμα στον φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας ρωτώντας τους εάν δημοσίευσαν την ανάρτηση.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και παραμείνετε καχύποπτοι. Είναι καλύτερα να χάσετε μια συμφωνία παρά να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία στους απατεώνες.

«Αν αγοράζετε κάτι σε μια διαδικτυακή αγορά, σκεφτείτε αν γνωρίζετε αυτό το άτομο στην πραγματική ζωή. Εάν το κάνετε, τότε καλέστε για να επαληθεύσετε ότι είναι αυτό. Εάν δεν το κάνετε, μπορείτε να προτείνετε να αφήσετε τα χρήματα στο σπίτι τους».

5. Αίτημα τραπεζικής μεταφοράς

Εάν σας ζητηθεί να πληρώσετε για κάτι διαδικτυακά κάνοντας τραπεζικό έμβασμα, μην το κάνετε αν δεν γνωρίζετε προσωπικά τον πωλητή.

Εάν αγοράσετε ένα αντικείμενο που αποδεικνύεται ότι είναι ψεύτικο ή ανύπαρκτο με μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, έχετε κάποια δικαιώματα να λάβετε τα χρήματά σας πίσω. Αλλά αν πληρώνετε με τραπεζικό έμβασμα, υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να πάρετε πίσω τα μετρητά σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Shutterstock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή