Παρακολουθήστε live την ιστορική εκτόξευση

38


Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει! Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε ήδη στρογγυλοκαθίσει στο εορταστικό τραπέζι ανήμερα των Χριστουγέννων όπου καλό θα είναι να έχετε απομακρυσμένα τα smartphones / tablets για να αφιερώσετε πραγματικό χρόνο με τους δικούς σας, αλλά ειδικά φέτος θα μπορούσατε να κάνετε μια εξαίρεση για να παρακολουθήσετε μία από τις σημαντικότερες αποστολές της NASA.

Η διαστημική υπηρεσία ετοιμάζεται για την εκτόξευση του James Webb Space Telescope στις 14:20 ώρα Ελλάδας και εδώ και μερικές ώρες ξεκίνησε τη ζωντανή μετάδοση για να μεταφέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις από το Kourou της Γαλλικής Γουϊάνα. Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά, καθώς η NASA αναφέρει πως είναι μία από τις πιο πολύπλοκες αποστολές στην ιστορία της και την παρομοιάζει με αυτήν της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.

Συγκεκριμένα, οι πρώτες 29 ημέρες από την εκτόξευση του JWST μέχρι δηλαδή να φτάσει στο σημείο Lagrange L2 σε απόσταση περίπου 1.5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, θα είναι τρομερά αγωνιώδεις για τη διαστημική υπηρεσία, διότι υπάρχουν 350 σημεία όπου θα μπορούσε να συμβεί κάποιο μοιραίο σφάλμα που θα πετούσε στα σκουπίδια μια επένδυση ύψους $10 δισ. και δύο δεκαετίες δουλειάς.

Υπενθυμίζουμε ότι το James Webb Space Telescope είναι με διαφορά το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει η Ανθρωπότητα (κοινοπραξία NASA, ESA, CSA) με εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με το Hubble. Στόχος είναι να μελετήσει το Σύμπαν από τις πρώτες στιγμές μετά το Big Bang, την εξέλιξη των Γαλαξιών, να παρατηρήσει λεπτομερώς μακρινούς εξωπλανήτες κλπ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτόξευση από το video που ακολουθεί.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr





Πηγή