Σημαντική εξέλιξη για την αντιμετώπιση του καρκίνου με ανοσοθεραπεία

9


Η ανοσοθεραπεία είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά η εφαρμογή της μπορεί να καθυστερήσει αρκετά. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές του UCLA σημείωσαν πρόοδο προς μια ολοκληρωμένη θεραπεία που θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά και να διατεθεί γρήγορα σε ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου.

Στη συμβατική ανοσοθεραπεία, οι γιατροί εξάγουν ανοσοκύτταρα από έναν ασθενή, τα τροποποιούν γενετικά ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του καρκίνου και στη συνέχεια τα εγχέουν πίσω στον ασθενή για να δράσουν. Αν και έχει αφήσει υποσχέσεις κατά ορισμένων τύπων καρκίνου, η ανοσοθεραπεία είναι μια δαπανηρή και υψηλού ρίσκου διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, πράγμα που δεν είναι ιδανικό, δεδομένου ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι το κλειδί σε πολλές περιπτώσεις.

Ιδανικά, η ανοσοθεραπεία θα ήταν καθολική και σε μορφή που θα μπορούσε να παράγεται μαζικά, να διανέμεται και να αποθηκεύεται σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, έτοιμη να χορηγείται στους ασθενείς κατά παραγγελία, όπως τα άλλα φάρμακα. Και στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες του UCLA ενδέχεται να έχουν βρει τον δρόμο προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η ομάδα επικεντρώθηκε στα γάμμα δέλτα Τ κύτταρα, έναν σχετικά σπάνιο τύπο ανοσοκύτταρων που στο παρελθόν έχουν φανεί πολλά υποσχόμενα στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τους είναι ότι δεν χρειάζεται να προέρχονται από τον ίδιο ασθενή – μπορούν να χορηγηθούν από δότες χωρίς να προκαλέσουν ανοσολογική απόρριψη. Ωστόσο, παρουσιάζουν ευμετάβλητη αποτελεσματικότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, οι ερευνητές εντόπισαν έναν βιοδείκτη που τους βοηθά να επιλέξουν τους καλύτερους υποψήφιους από τους δότες – μια επιφανειακή πρωτεΐνη που ονομάζεται CD16. Στη συνέχεια, αυτά τα κύτταρα γάμμα δέλτα τροποποιήθηκαν με δύο συστατικά που τα βοηθούν να κυνηγήσουν τον καρκίνο και συγκεκριμένα με υποδοχείς αντιγόνων χίμαιρας (CAR) και ιντερλευκίνη-15 (IL-15).

«Αυτά τα γάμμα δέλτα Τ-κύτταρα με υψηλό CD16 παρουσιάζουν ξεχωριστές ιδιότητες που αυξάνουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν έναν όγκο», δήλωσε η Lili Yang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Επιδεικνύουν αυξημένα επίπεδα δραστικών μορίων και είναι εξοπλισμένα με την ικανότητα να συμμετέχουν σε εξαρτώμενη από το αντίσωμα κυτταροτοξικότητα κατά των καρκινικών κυττάρων. Διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποιώντας το CD16 ως βιοδείκτη για την επιλογή των δοτών μπορούμε να βελτιώσουμε τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες».

Στη συνέχεια οι ερευνητές δοκίμασαν την τεχνική σε μοντέλα καρκίνου των ωοθηκών, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπινων κυττάρων σε εργαστηριακό δίσκο και σε ποντίκια. Στις δοκιμές σε ζώα, και τα πέντε ποντίκια που έλαβαν γάμμα δέλτα Τ κύτταρα ενισχυμένα με CAR και IL-15 παρουσίασαν πλήρη ύφεση κατά τη διάρκεια του πειράματος που κράτησε για 180 ημέρες. Αντίθετα, και τα πέντε ποντίκια ελέγχου πέθαναν γύρω στην 70η ημέρα από τον καρκίνο τους, ενώ εκείνα που έλαβαν μόνο τακτική θεραπεία με CAR Τ-κύτταρα πέθαναν λίγο αργότερα από θανατηφόρες ανοσολογικές αντιδράσεις. Στα ποντίκια που έλαβαν γάμμα δέλτα Τ-κύτταρα τροποποιημένα με CAR αλλά χωρίς το συστατικό IL-15, δύο από τα πέντε ποντίκια επέζησαν σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής, γεγονός που υποδεικνύει ότι και τα δύο συστατικά έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μαζί.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ρίχνουν φως στην πολλά υποσχόμενη προοπτική εφαρμογής, τις θεραπευτικές δυνατότητες και το αξιοσημείωτο προφίλ ασφάλειας αυτών των τροποποιημένων γάμμα δέλτα Τ-κυττάρων με CD16», δήλωσε η Yang. «Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο μέλλον».

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή