Ταυτότητες με βιομετρικά δεδομένα και DNA ετοιμάζουν στο Βιετνάμ!

0


Σύμφωνα με αίτημα του πρωθυπουργού του Βιετνάμ, Pham Minh Chinh, η κυβέρνηση της χώρας θα αρχίσει να συλλέγει βιομετρικά δεδομένα από τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων σαρώσεων ίριδας, ηχογραφήσεων φωνής και δειγμάτων DNA, για σκοπούς ταυτοποίησης.

Η συλλογή των δεδομένων θα πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Βιετνάμ, το οποίο θα συνεργαστεί με άλλους κλάδους της κυβέρνησης για τη συγχώνευση του νέου συστήματος ταυτοποίησης στην εθνική βάση δεδομένων.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Pham Minh Chinh να ξεκινήσει αυτή η συλλογή δεδομένων ακολουθεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή έναν τροποποιημένο νόμο για την ταυτοποίηση των πολιτών, ο οποίος επιτρέπει τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων (και την καταγραφή της ομάδας αίματος και άλλων πληροφοριών που σχετίζονται με το DNA). Αυτά τα ευαίσθητα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε μια εθνική βάση δεδομένων και θα διαμοιράζονται μεταξύ των υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να “εκτελούν τις λειτουργίες και τα καθήκοντά τους“. Ο νόμος ψηφίστηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023 και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2024.

Όσον αφορά τη μέθοδο συλλογής, ο τροποποιημένος νόμος ορίζει:

Οι βιομετρικές πληροφορίες σχετικά με το DNA και τη φωνή συλλέγονται όταν παρέχονται οικειοθελώς από τους ανθρώπους ή την υπηρεσία που διεξάγει ποινική διαδικασία ή την υπηρεσία που διαχειρίζεται το πρόσωπο στο οποίο εφαρμόζονται διοικητικά μέτρα κατά τη διαδικασία διευθέτησης της υπόθεσης σύμφωνα με τις λειτουργίες και τα καθήκοντά τους, είτε για να ζητήσουν αξιολόγηση είτε για να συλλέξουν βιομετρικές πληροφορίες σχετικά με το DNA, οι φωνές των ανθρώπων μοιράζονται με τις υπηρεσίες διαχείρισης ταυτότητας για την ενημέρωση και την προσαρμογή στη βάση δεδομένων ταυτότητας.

Προς το παρόν, οι ταυτότητες εκδίδονται για τους πολίτες του Βιετνάμ άνω των 14 ετών και δεν είναι υποχρεωτικές για κανέναν από τις ηλικίες 6 έως 14 ετών.

Οι νέες ταυτότητες, ενισχυμένες με βιομετρικά δεδομένα, θα υποστούν ορισμένες αλλαγές λόγω του τροποποιημένου νόμου για την ταυτοποίηση των πολιτών και θα ενσωματώσουν τις λειτουργίες άλλων εγγράφων ταυτοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των αδειών οδήγησης, των πιστοποιητικών γέννησης και γάμου, των βιβλίων κοινωνικής ασφάλισης και των καρτών ασφάλισης υγείας.

Ομοίως, η διατύπωση και ο φορέας έκδοσης στις ταυτότητες θα αλλάξει, με το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας να αναλαμβάνει το έργο αντί για την αστυνομική διεύθυνση της χώρας, και τα δακτυλικά αποτυπώματα θα αντικατασταθούν από έναν κωδικό QR που συνδέεται με τα βιομετρικά και αναγνωριστικά δεδομένα ενός ατόμου.

Ωστόσο, το μέγεθος και το σχήμα των δελτίων ταυτότητας θα παραμείνουν τα ίδια και οι βασικές πληροφορίες (όπως το ονοματεπώνυμο, η ηλικία και η ημερομηνία γέννησης του κατόχου και ο αριθμός ταυτότητας) θα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η συλλογή των βιομετρικών πληροφοριών των (περίπου) 70 εκατομμυρίων ενηλίκων στο Βιετνάμ θα είναι μια χρονοβόρα και περίπλοκη υπόθεση, όπως και η εξασφάλιση ότι οι βαθιά προσωπικές πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στις κάρτες θα είναι ασφαλείς.

Τα βιομετρικά δεδομένα έχουν γίνει πρωταρχικός στόχος για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες για να διαπράξουν κλοπή ταυτότητας. Ενώ ορισμένοι κακοποιοί κυνηγούν μεμονωμένα άτομα με skimmers που έχουν σχεδιαστεί για να συλλέγουν δακτυλικά αποτυπώματα από ΑΤΜ, άλλοι βάζουν στο στόχαστρο μεγαλύτερους στόχους, συμπεριλαμβανομένων μαζικών βάσεων δεδομένων. Έχοντας αυτό κατά νου, η κυβέρνηση του Βιετνάμ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι προσωπικές πληροφορίες των πολιτών της είναι ασφαλείς σε κάθε επίπεδο.

[via]



Πηγή