Τα επερχόμενα AI PCs θα τρέχουν τοπικά τις λειτουργίες του Copilot AI της Microsoft

0


Η υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης Copilot της Microsoft πρόκειται να λειτουργεί τοπικά στα PC, όπως δήλωσε η Intel στην ιστοσελίδα Tom’s Hardware. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι οι υπολογιστές AI επόμενης γενιάς θα απαιτούν ενσωματωμένες μονάδες νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) με ισχύ πάνω από 40 TOPS (τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο) – πέρα από τις δυνατότητες οποιουδήποτε καταναλωτικού επεξεργαστή που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Η Intel δήλωσε ότι τα AI PCs θα είναι σε θέση να εκτελούν τοπικά “περισσότερες λειτουργίες του Copilot“. Προς το παρόν, το Copilot εκτελεί σχεδόν τα πάντα στο cloud, ακόμη και τα μικρά αιτήματα. Αυτό δημιουργεί μια αρκετά μεγάλη καθυστέρηση που είναι καλή για μεγαλύτερες εργασίες, αλλά όχι ιδανική για μικρότερες εργασίες. Η προσθήκη δυνατότητας τοπικού υπολογισμού θα μειώσει αυτή την καθυστέρηση, ενώ θα βελτιώσει ενδεχομένως τις επιδόσεις και την ιδιωτικότητα.

Η Microsoft φημολογούνταν προηγουμένως ότι θα απαιτούσε 40 TOPS στους υπολογιστές AI επόμενης γενιάς (μαζί με μια μέτρια μνήμη RAM 16GB). Αυτή τη στιγμή, το Windows δεν κάνει μεγάλη χρήση των NPUs, εκτός από την εκτέλεση εφέ βίντεο, όπως το θόλωμα φόντου για τις webcam των Surface Studio. Ωστόσο, το ChromeOS και το macOS αξιοποιούν την ισχύ των NPU για περισσότερες λειτουργίες επεξεργασίας βίντεο και ήχου, μαζί με OCR, μετάφραση, ζωντανή μεταγραφή και άλλα, σημειώνει το Ars Technica.

Μέχρι στιγμής, ο επεξεργαστής με την μεγαλύτερη ταχύτητα NPU είναι ο Apple M3, ο οποίος προσφέρει 18 TOPS σε όλη τη σειρά (M3, M3 Pro και M3 Ultra). Ακολουθούν οι επεξεργαστές Ryzen 8040 και 7040 της AMD για laptops με 16 και 10 TOPS αντίστοιχα, ενώ ο επεξεργαστής Meteor Lake της Intel φτάνει επίσης τα 10 TOPS. Η Qualcomm ενδέχεται να διαθέσει τον πρώτο επεξεργαστή με αρκετή ισχύ για το Copilot μέσω του Snapdragon X Elite, ο οποίος θα προσφέρει 45 TOPS υπολογιστικής ταχύτητας AI.

Οι επεξεργαστές Lunar Lake της Intel, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν το 2025, θα παραδίδονται με τριπλάσιες ταχύτητες NPU από τις τρέχουσες. Χθες, η εταιρεία παρουσίασε 300 νέες λειτουργίες AI βελτιστοποιημένες ειδικά για τη δική της πλατφόρμα OpenVino. Ο γίγαντας των chip ανακοίνωσε επίσης ένα κιτ ανάπτυξης AI PC με βάση το ASUS NUC Pro που χρησιμοποιεί το τρέχον Meteor Lake.

[via]



Πηγή