Το δίκτυο επικοινωνίας των μαφιόζων που κατέληξε σε εκατοντάδες συλλήψεις

18


Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) της Αγγλίας έκανε 746 συλλήψεις και εξάρθρωσε ταυτοχρόνως δεκάδες σπείρες, χακάροντας απλώς μια κωδικοποιημένη υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων.

Μέσα στα ευρήματα, κατέσχεσαν 54 εκατ. λίρες Αγγλίας και 1,5 τόνο κοκαΐνης.

Σύμφωνα με το BBC, όλοι χρησιμοποιούσαν το διαβόητο EncroChat, ένα σύστημα επικοινωνίας με συνδρομή που είναι ιδιαιτέρως αγαπητό και δημοφιλές στους εγκληματίες καριέρας.

Όπως δήλωσε μάλιστα η NCA, η επιχείρηση είχε «τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος απ’ ό,τι έχουμε δει ποτέ».

Οι βρετανικές, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, παρακολουθούσαν αυτές τις συνομιλίες για μήνες, όταν τον Μάρτιο η γαλλική αστυνομία κατάφερε να χακάρει το δίκτυο και ανακάλυψε πως κάποιοι από τους σέρβερς του ολλανδικού EncroChat ήταν στη Γαλλία.

Και μιας και όλοι οι χρήστες πίστευαν πως η υπηρεσία ήταν ασφαλής, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συζητάνε ανοιχτά τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών, συμβόλαια θανάτου και ξέπλυμα χρήματος.

Το EncroChat πουλούσε τροποποιημένα κινητά Android με απενεργοποιήμενα το GPS, την κάμερα και το μικρόφωνο. Ούτε θύρες USB δεν είχαν. Ταυτοχρόνως, οι συσκευές ήταν εφοδιασμένες με κρυπτογραφημένες υπηρεσίες μηνυμάτων, αλλά και με δεύτερο και ακόμα ασφαλέστερο λειτουργικό σύστημα.

Ακόμα και λειτουργία αυτοκαταστροφής διέθεταν, ένα χαρακτηριστικό που διέγραφε τα πάντα αν πληκτρολογούσες έναν κωδικό. Ή αν πληκτρολογούσες επαναλαμβανόμενα λάθους κωδικούς. Μπορούσες μάλιστα να διαγράψεις τα πάντα ακόμα και από απόσταση, χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ανθρώπους που έχουν άλλα στο μυαλό τους, σύμφωνα με τη Europol.

Το EncroChat είχε πελάτες σε 140 χώρες, καθώς ως υπηρεσία ήταν νόμιμη. Όπως μας λέει όμως η Europol, ήταν γνωστό πως τις υπηρεσίες του χρησιμοποιούσε σχεδόν αποκλειστικά το οργανωμένο έγκλημα, από καρτέλ και σπείρες μέχρι πληρωμένοι δολοφόνοι και τοκογλύφοι.

Το ίδιο το EncroChat δεν κατάλαβε την παραβίαση μέχρι τον Μάιο, όταν κάποιοι χρήστες παραπονέθηκαν πως η αυτοκαταστροφή σταμάτησε να λειτουργεί! Όταν το κατάλαβε, η υπηρεσία έκλεισε άρον-άρον το μαγαζί και ενημέρωσε τους πελάτες της να ξεφορτωθούν τα κινητά τους.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου προειδοποίησε πάντως πως έρχονται περισσότερες συλλήψεις.

Η NCA δήλωσε πως το EncroChat δεν έχει κατηγορηθεί για εγκληματική δράση. Η εταιρία δεν είχε εξάλλου online κατάστημα. Πριν κατεβάσει τη σελίδα της, σε παρέπεμπε σε τρίτους συνεργάτες αν ενδιαφερόσουν να αγοράσεις ένα ασφαλές σύστημα επικοινωνίας.





Πηγή