Το νέο εκτελεστικό διάταγμα βάζει στο στόχαστρο τις Big Tech εταιρείες

8


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υπέγραψε τη νέα εκτελεστική εντολή σχετικά με την καταπολέμηση των μονοπωλιακών πρακτικών των Big Tech, στοχεύοντας στην προώθηση του ανταγωνισμού στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με την εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Biden, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τον περιορισμό των αθέμιτων επιχειρηματικών τακτικών ενώ συγχρόνως καλύπτει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών ζητημάτων από το διεθνές εμπόριο, τα δικαιώματα των εργαζομένων στον αγροτικό κλάδο έως τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Οι εμπειρογνώμονες για τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές συμφωνούν ότι η προκειμένη εκτελεστική εντολή στέλνει το σαφές μήνυμα στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ότι έχει επέλθει ο καιρός για σημαντικές αλλαγές.

Το ζήτημα της ανεξέλεγκτης κυριαρχίας των γιγαντιαίων τεχνολογικών κολοσσών είχε πολυσυζητηθεί στο Κογκρέσο, αλλά και σε αμφότερα τα ομοσπονδιακά και κρατικά δικαστήρια με την πάροδο των χρόνων. Ωστόσο, η εκτελεστική εντολή που υπογράφτηκε υπερβαίνει σε σημαντικό βαθμό τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν ανά τα χρόνια. Επί του παρόντος, οι πάροχοι των διαδικτυακών υπηρεσιών θα είναι υποχρεωμένοι για μεγαλύτερη διαφάνεια στις επιλογές και τις τιμές των καταναλωτών.

Η Federal Communications Commission επιθυμεί την αποκατάσταση της ουδετερότητας και την επιβολή νέων κανόνων που διέπουν την παρακολούθηση και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Εκτός των άλλων, η κυβέρνηση θα εξετάσει εκτενώς και τα προνόμια των προϊόντων των τεχνολογικών εταιρειών στις διαδικτυακές αγορές αλλά και τις συγχωνεύσεις που εξαλείφουν τον ανταγωνισμό.

Η εν λόγω εκτελεστική εντολή αφορά μία σειρά οδηγιών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ προς τα εκτελεστικά τμήματα (Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης), τους ανεξάρτητους οργανισμούς (Federal Trade Commission και Federal Communications Commission) και άλλους ανεξάρτητους κυβερνητικούς φορείς (Υπουργείο Δικαιοσύνης και Κογκρέσο).

Η Federal Trade Commission είχε ήδη ξεκινήσει να εργάζεται για τους νέους κανόνες απορρήτου δεδομένων, οι οποίοι θα ενισχύσουν την ικανότητά του να επιβάλλει ενέργειες κατά των εταιρειών τεχνολογίας που συλλέγουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Η εκτελεστική εντολή σηματοδοτεί την ενεργοποίηση του αυστηρού ελέγχου στις δράσεις των διαδικτυακών εταιρειών με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στο διαδίκτυο, την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών να αποτελούν πρωταρχικοί στόχοι. Ωστόσο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, o Biden πρέπει να ορίσει μία νέα προεδρία στη Federal Communications Commission, καθώς η προηγούμενη – επιλεγμένη από τον Donald Trump, παραιτήθηκε.

Τέλος, μία εξίσου σημαντική ενέργεια αφορά την απαγόρευση των κατασκευαστών των προϊόντων να ελέγχουν πού θα επισκευάζουν οι πελάτες τις συσκευές τους.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]



Πηγή