Υδατογράφημα σε όλες τις παραγόμενες εικόνες του DALL-E 3 προσθέτει ο OpenAI

1


Καθώς τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα, οι εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι το κοινό θα είναι σε θέση να διακρίνει το περιεχόμενο που δημιουργείται από υπολογιστή και όχι από ανθρώπους. Ο OpenAI ανακοίνωσε ενημερώσεις για το εργαλείο παραγωγής εικόνων, DALL-E, οι οποίες στοχεύουν στην εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας.

Ο OpenAI έχει ενσωματώσει τις προδιαγραφές του Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) στο DALL-E 3. Όλες οι εικόνες που παράγονται από το API που εξυπηρετεί το DALL-E 3 ή το ChatGPT θα περιλαμβάνουν ένα ορατό υδατογράφημα για να αναγνωρίζεται ότι έχουν παραχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το υδατογράφημα θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες όπως η ημερομηνία δημιουργίας της εικόνας και το λογότυπο C2PA στην επάνω αριστερή γωνία. Η ιδέα είναι να καταστεί σαφές στους χρήστες αν μια εικόνα δημιουργήθηκε από άνθρωπο ή Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο OpenAI ισχυρίζεται ότι το υδατογράφημα δεν θα επηρεάσει την ποιότητα της εικόνας ή την ταχύτητα δημιουργίας της, αλλά μπορεί να αυξήσει το μέγεθος των αρχείων κατά 3-5% μέσω του API και κατά 32% όταν δημιουργείται με τη χρήση του ChatGPT.

Παρόλα αυτά, οι χρήστες θα μπορούν ακόμα να αφαιρούν το υδατογράφημα από μια εικόνα. Σύμφωνα με το OpenAI, η περικοπή ή η λήψη screenshot μιας παραγωγής του DALL-E μπορεί δυνητικά να αφαιρέσει αυτά τα δεδομένα προέλευσης. Η χειραγώγηση των πραγματικών pixels της εικόνας θα μπορούσε επίσης δυνητικά να αλλοιώσει ένα ενσωματωμένο υδατογράφημα.

Τα metadata όπως το C2PA δεν είναι η χρυσή τομή για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της προέλευσης. Μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν είτε κατά λάθος είτε σκόπιμα. Για παράδειγμα, οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σήμερα αφαιρούν τα metadata από τις εικόνες που ανεβαίνουν και ενέργειες όπως η λήψη screenshot μπορούν επίσης να τα αφαιρέσουν. Επομένως, μια εικόνα που στερείται αυτών των metadata μπορεί να έχει δημιουργηθεί ή να μην έχει δημιουργηθεί με το ChatGPT ή το API μας.

Η Microsoft εφαρμόζει επίσης την προδιαγραφή C2PA στην παραγωγή του Bing Image Creator, αναφέροντας: «Οι εικόνες που δημιουργούνται με Τεχνητή Νοημοσύνη από το Bing Image Creator περιλαμβάνουν τώρα ένα αόρατο, ψηφιακό υδατογράφημα που συμμορφώνεται με την προδιαγραφή C2PA».

Παράλληλα, η Meta ανακοίνωσε μόλις χθες ότι θα αρχίσει να χαρακτηρίζει το περιεχόμενο που ανεβαίνει στο Facebook, το Instagram και το Threads αν έχει δημιουργηθεί με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την ανάπτυξη βιομηχανικών προτύπων για τη διαφανή επισήμανση του περιεχομένου Τεχνητής Νοημοσύνης.

[OpenAI]



Πηγή