Χαλαρώστε λίγο την πίεση στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας

18


Λίγο πριν την προεδρική επίσκεψη του Joe Biden στις Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην προχωρήσει με «προστατευτικές» πολιτικές που στοχεύουν κατά αποκλειστικότητα τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSC) την περασμένη εβδομάδα ουσιαστικά κατέθεσε την ενόχληση του σχετικά με τους τεχνολογικούς κανονισμούς που πρόκειται να καθιερώσει η ΕΕ, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το email του National Security Council (NSC) στην ΕΕ, το οποίο επικαλούνται οι Financial Times, ειπώθηκε:

Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για τα πρόσφατα σχόλια του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές, Andreas Schwab, ο οποίος πρότεινε ότι ο DMA (Digital Markets Act) θα πρέπει αναμφίβολα να στοχεύσει μόνο στις πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες.

Σχόλια και προσεγγίσεις όπως αυτά καθιστούν την κανονιστική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης εξαιρετικά δύσκολη και στέλνουν ένα μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες με καλή πίστη για την αντιμετώπιση αυτών των κοινών προκλήσεων – ένας τρόπος που εξυπηρετεί τα κοινά μας ενδιαφέροντα.

Τα προστατευτικά μέτρα θα μπορούσαν να βλάψουν τους ευρωπαίους πολίτες και να εμποδίσουν την καινοτομία στις οικονομίες των κρατών μελών. Τέτοιες πολιτικές θα εμποδίσουν επίσης την ικανότητά μας να συνεργαστούμε για την εναρμόνιση των κανονιστικών μας συστημάτων».

Η υποφαινόμενη «ρήξη» έρχεται σε μια εποχή που τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ επιθυμούν να ξαναχτίσουν μια σχέση που λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Donald Trump. Χθες ο Joe Biden παρευρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για το εμπόριο, την τεχνολογία και την Κίνα.

Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν «Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας». Αυτό θα συντονίσει τα πρότυπα για τη νέα τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα συζητήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού τεχνολογίας και θα αντιμετωπίσει τους τεχνικούς κανονισμούς και την πολιτική ανταγωνισμού.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύς χώρος για συνεργασία με την Ευρώπη σε μια σειρά ψηφιακών θεμάτων ρύθμισης των δεδομένων και της τεχνολογίας και προσβλέπουμε σε εποικοδομητικό διάλογο. Πιστεύουμε επίσης ότι είναι σημαντικό κάθε ψηφιακός κανονισμός, δεδομένα ή τεχνολογία να αντιμετωπίζουν τα άτομα και τις εταιρείες δίκαια και να βασίζονται σε αντικειμενικά πρότυπα», δήλωσε εκπρόσωπος της NSC.

Τον περασμένο μήνα, ο Schwab, ένας κεντροδεξιός Γερμανός ευρωβουλευτής και επικριτής της Google, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Financial Times ότι οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ – Google, Amazon, Apple, Facebook και Microsoft – ήταν τα «μεγαλύτερα προβλήματα» για την ΕΕ πολιτική ανταγωνισμού.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act) είναι ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στον περιορισμό της ισχύος των Big Tech κολοσσών και είναι η πρώτη σημαντική αναθεώρηση των τεχνολογικών κανονισμών της ΕΕ σε δύο δεκαετίες.

Ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει πίεση από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου να ληφθεί αυστηρότερη στάση ενάντια στα σχέδια της ΕΕ. Μάλιστα, εστάλη μια επιστολή από τους αρμόδιους του Digital Trade Caucus που προειδοποιούσε τον Biden ότι η νομοθεσία της ΕΕ έχει τη δυνατότητα να «βλάψει σημαντικά τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας».

Τέλος, ένας εκπρόσωπος του NSC ανέφερε ότι τα αποσπάσματα από το email που έλαβαν οι Financial Times είχαν επιλεγεί «εσκεμμένα» και δεν αντικατοπτρίζουν το ευρύτερο πλαίσιο της ανακοίνωσης, η οποία παρουσίαζε κοινό έδαφος και την πεποίθηση ότι η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες πρέπει να συνεργαστούν για τις ψηφιακές πολιτικές.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

**Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το Atlas Network.

[via]



Πηγή