«Άοπλοι» οι χρήστες διαδικτύου στην κλοπή δεδομένων

43
«Άοπλοι» οι χρήστες διαδικτύου στην κλοπή δεδομένων

Ένας στους τρεις που μοιράζεται συσκευές δεν λαμβάνει προληπτικά μέτρα

Το 33% των ευρωπαίων χρηστών που μοιράζεται με άλλους συσκευές με σύνδεση στο διαδίκτυο,δεν λαμβάνει προληπτικά μέτρα προστασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε έρευνα της B2B International και της Kaspersky Lab.

Βάσει των απαντήσεων τους, ένας στους τρεις χρήστες δεν δείχνει να αντιλαμβάνονται ότι η κοινή χρήση συσκευών με συγγενείς, φίλους ή συναδέλφους μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας ή κλοπής των δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε αυτές.

Ωστόσο, όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια συσκευή, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες ένας από αυτούς να κάνει κάποιο λάθος και να πέσει θύμα εξαπάτησης από έναν ψηφιακό εγκληματία.

Πολύ συχνά, ο κάτοχος ενός υπολογιστή, τηλεφώνου ή υπολογιστή – ταμπλέτα δεν είναι το μοναδικό πρόσωπο που τη χρησιμοποιεί για να αποκτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Περίπου ένας στους τρεις ευρωπαίους που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι μοιράζεται τις συσκευές του με άλλους.

Το 29% των χρηστών μοιράζεται τις συσκευές του με άλλους ενήλικες που βρίσκονται στο ίδιο σπίτι, το 4% τις δίνει στα παιδιά του, ενώ το 1% επιτρέπει τη χρήση των συσκευών του ακόμη και σε συναδέλφους ή άλλους γνωστούς του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει για τις συσκευές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για πρόσβαση στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό αυτές να περιέχουν πολύτιμα δεδομένα, όπως τα στοιχεία σύνδεσης και οι κωδικοί πρόσβασης σε λογαριασμούς.

Όταν μια συσκευή στην οποία έχουν πρόσβαση διάφοροι χρήστες δεν διαθέτει προστασία, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος ότι άλλοι χρήστες είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις ψηφιακές απειλές.

Ένας άπειρος χρήστης μπορεί να πέσει θύμα απατεώνων ή να «κατεβάσει» ένα εκτελέσιμο κακόβουλο αρχείο. Την ίδια στιγμή, το 33% όσων μοιράζονται συσκευές με άλλους χρήστες, δηλώνει ότι δεν λαμβάνει κανένα μέτρο ασφάλειας, διότι «δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο».

Μόνο το 38% των χρηστών δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων, πριν δώσει μία συσκευή σε κάποιον άλλο. Το 33% προστατεύει με κωδικό πρόσβασης τα δεδομένα του και μόλις το 20% προσπαθεί να μην αποθηκεύει οποιαδήποτε σημαντική πληροφορία σε τέτοιες συσκευές.

«Η κοινή χρήση ενός υπολογιστή ή «έξυπνου» τηλεφώνου αυξάνει τον κίνδυνο εισβολής κακόβουλου λογισμικού, απώλειας δεδομένων ή κλοπής λογαριασμών, γι’αυτό είναι σημαντικό οι χρήστες να λαμβάνουν προφυλάξεις. Είναι απαραίτητο να κάνουν back-up στα σημαντικά αρχεία τους, να διαγράφουν πληροφορίες που δεν πρέπει να πέσουν σε λάθος χέρια, να απενεργοποιούν εργαλεία αυτόματης συμπλήρωσης, να προσπαθούν να ελέγχουν τα δικαιώματα πρόσβασης των χρηστών στη συσκευή τους και – το σημαντικότερο – να χρησιμοποιούν προγράμματα που προσφέρουν ασφάλεια ενάντια στις ψηφιακές απειλές» δήλωσε η Έλενα Χαρτσένκο, επικεφαλής καταναλωτικών προϊόντων της Kaspersky Lab.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr