«Έξυπνη» τσάντα αποτρέπει την κλοπή της

15
«Έξυπνη» τσάντα αποτρέπει την κλοπή της

Θα έχει αισθητήρες που θα αναγνωρίζουν το χέρι του ιδιοκτήτη

Μια «έξυπνη» τσάντα, που αποτρέπει την κλοπή της, ήταν ανάμεσα στις επιχειρηματικές ιδέες τεσσάρων ομάδων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας «To biz or not biz?» και προχώρησαν στο δεύτερο μέρος του (στις 24 και 25 Νοεμβρίου), το οποίο θα αναδείξει και τον νικητή.

Η 24χρονη Λίλια Ραντουκάν, τελειόφοιτη στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης) συνέλαβε την ιδέα για την «έξυπνη» τσάντα που αποτρέπει την κλοπή της.

Έχοντας η ίδια μια δυσάρεστη εμπειρία, όταν, μέσα στο αστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε πριν από ένα εξάμηνο για να πάει στη δουλειά της, της έσκισαν την τσάντα και της έκλεψαν το πορτοφόλι, η Λίλια συνέλαβε την παραπάνω ιδέα.

«Έμεινα χωρίς λεφτά, έπρεπε να δανειστώ από τους συνεργάτες μου […] Είχα μέσα στο πορτοφόλι κάρτες που έπρεπε να ακυρώσω, είχα προσωπικές κάρτες που είχα μαζέψει, αναμνήσεις…» εξήγησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με αφορμή τη δική της εμπειρία η Λίλια σκέφτηκε να δουλέψει πάνω στην ιδέα της μαζί με τον συμφοιτητή της Μίλτο Υφαντή.

«Είναι μια τσάντα που έχει στόχο να βοηθήσει στην πρόληψη των κλοπών προσωπικών αντικειμένων μέσα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, π.χ. λεωφορεία συνήθως, αλλά και οπουδήποτε αλλού μπορεί κάποιος να επιχειρήσει να ανοίξει την τσάντα κάποιου» δήλωσε, από την πλευρά του, ο 23χρονος τελειόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού στο ΑΤΕΙΘ.

Η τσάντα θα περιέχει έναν εσωτερικό μηχανισμό με αισθητήρες που αντιλαμβάνεται και ξεχωρίζει το χέρι του ιδιοκτήτη, ενώ ειδοποιεί άμεσα, αν ξένο χέρι επιχειρήσει να εισβάλει στο εσωτερικό της τσάντας. Μάλιστα, είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ο χρήστης να μην χρειάζεται να πατήσει κάποιο κουμπί ενεργοποίησης ώστε να είναι φιλικό και προς άτομα μεγάλης ηλικίας, πρόσθεσε.

Προς το παρόν, όπως διευκρίνισε η κ. Ραντουκάν, επειδή βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξής του, ο μηχανισμός «θα βγει σαν την παλάμη ενός χεριού» και αργότερα, σε στάδιο παραγωγής, θα έχει μικρότερο μέγεθος. Στην αρχική σκέψη της ομάδας είναι «να παράγουμε μόνο τον μηχανισμό και έπειτα να συνεργαστούμε με κάποια εταιρεία που παράγει τσάντες και να τον τοποθετούμε μέσα» σημείωσε.

Η Λίλια και ο Μίλτος έχουν τελειώσει την πρακτική τους άσκηση και τώρα δεν εργάζονται κάπου και αυτή είναι μια προσπάθεια για την έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, όπως επεσήμαναν.

Η έναρξη του διαγωνισμού έγινε τον περασμένο Οκτώβριο από το Κέντρο «Εργάνη» με την υποστήριξη του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του Innovation Farm, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Έξι ομάδες νέων ανθρώπων παρουσίασαν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες, ενώ τέσσερις απ’ αυτές κέρδισαν το εισιτήριο για τη δεύτερη φάση (24-25 Νοεμβρίου) που προβλέπει την ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιδέας του στο bootcamp (εντατικό εργαστήρι επιχειρηματικότητας, προσαρμοσμένου στις ανάγκες των πολύ μικρών επιχειρήσεων). Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί με το συμβολικό ποσό των 500 ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr