Μερικά πράγματα που ίσως να μη γνωρίζετε για το WWW

27
Μερικά πράγματα που ίσως να μη γνωρίζετε για το WWW

O Τιμ Μπέρνερς Λι πρότεινε την ιδέα για τον παγκόσμιο ιστό στις 12/11/1990

Ακόμη κι αν δε γνωρίζετε πώς λέγονται, σίγουρα θα τους έχετε χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή στη… διαδικτυακή ζωή σας. Ο λόγος για τους υπερσυνδέσμους (hyperlinks), οι οποίοι με ένα… κλικ σας μεταφέρουν σε κάποια άλλη σελίδα στο διαδίκτυο ή κάποιο έγγραφο.

Για τους υπερσυνδέσμους της διαδικτυακής σας ζωής θα πρέπει να ευχαριστείτε τον Τιμ Μπέρνερς Λι, ένα Βρετανό, ο οποίος σε ηλικία μόλις 24 ετών πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα που τότε ονόμασε… WorldWideWeb.

«Το HyperText είναι ένας τρόπος για να συνδέεις πληροφορίες όλων των ειδών, ως ένα ιστό κόμβων, στους οποίους ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί αν και όπως θέλει» είχαν γράψει ο Μπέρνερς Λι και ο βέλγος επιστήμονας της πληροφορικής, Robert Cailliau, στις 12 Νοεμβρίου του 1990, στην πρόταση που αργότερα έγινε ο παγκόσμιος ιστός που όλοι γνωρίζουμε.

Από τότε ο παγκόσμιος ιστός έχει γίνει το κυρίαρχο μέσο ανταλλαγής πληροφοριών στο διαδίκτυο, ενώ πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές έννοιες.

Το Διαδίκτυο είναι ένα δίκτυο δικτύων, χάρη στο οποίο διασυνδεδεμένοι υπολογιστές μοιράζονται δεδομένα με δισεκατομμύρια άλλα παρόμοια δίκτυα παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών υπερκειμένου που «τρέχει» πάνω από το Διαδίκτυο, συνδέοντας κυριολεκτικά και μεταφορικά τις ιστοσελίδες, αναφέρει δημοσίευμα του TIME.

Διαβάστε παρακάτω μερικά στοιχεία, που ενδεχομένως να μη γνωρίζατε για τον εφευρέτη του WWW, όπως είχαν γραφτεί σε ένα κείμενο για το περιοδικό TIME το Μάιο του 1997.

1. Ο Τιμ Μπέρνερς Λι πιστώνει την ιδιότητά του ως «εφευρέτη του World Wide Web» στην τύχη.
«Απλά έτυχε να είμαι στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή και έτυχε να έχω και το σωστό υπόβαθρο» είχε πει ο ίδιος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε στην πρόταση που… έμελλε να αλλάξει μια για πάντα όλον τον κόσμο και στην οποία κατέληξε ενώ εργαζόταν στις εγκαταστάσεις του CERN.

2. Οι σελίδες «404 Website Not Found» είναι ένα… απαραίτητο κακό. Οι πρώτες ρυθμίσεις υπερκειμένων κρατούσαν αρχείο από κάθε σύνδεση (Link) στο σύστημα, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνδέσεις που δεν έδειχναν τίποτα (dangling links). Η δημιουργία του Ιστού σήμαινε, ότι οι χρήστες θα ήταν σε θέση να διαγράφουν αρχεία τυφλά, χωρίς να ενημερώνουν κάθε άλλο χρήστη για τη διαγραφή, ακόμη κι αυτό το αρχείο ήταν συνδεδεμένο κάπου αλλού. Ο Μπέρνερς Λι είχε συνειδητοποιήσει ότι αυτά τα dangling-links ήταν μεν ένα πρόβλημα, «το οποίο όλοι πρέπει να αποδεχτούμε».

3. Είχε αναλογιστεί την ιδέα της ίδρυσης μιας εταιρείας και της δημιουργίας ενός προγράμματος περιήγησης
, η οποία ήταν πολύ πιθανό να τον κάνει πάρα πολύ πλούσιο. Όμως ο ίδιος φοβήθηκε ότι ένας πιθανός «πόλεμος» ανάμεσα σε μη συμβατούς περιηγητές θα μπορούσε να διαιρέσει μια για πάντα τον παγκόσμιο ιστό.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr