Όταν το κινητό παίρνει τα ηνία της ζωής σας

20
Όταν το κινητό παίρνει τα ηνία της ζωής σας

Αποσπά την προσοχή ακόμη κι όταν δεν το χρησιμοποιείτε

Ακόμη κι αν καταφέρετε να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα χωρίς να ακουμπήσετε ούτε μία φορά το κινητό σας τηλέφωνο, το γεγονός και μόνο ότι βρίσκεται σε σημείο που να είναι ορατό σε εσάς, μπορεί να είναι αρκετό για να σας αποσπάσει την προσοχή από οτιδήποτε κι αν κάνετε.

Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Social Psychology.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το θέαμα του κινητού τηλεφώνου υπενθυμίζει στους ανθρώπους την ύπαρξη ενός «ευρύτερου κοινωνικού συνόλου» με το οποίο μπορούν να έρθουν σε επαφή μέσω γραπτών μηνυμάτων κ.ά, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Southern Maine, Bill Thornton.

«Η παρουσία του τηλεφώνου κάνει το χρήστη να αναρωτιέται, τι μπορεί να κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Ακόμη κι αν αυτό μένει στη σκέψη σας μόνο και δεν πιάνετε το κινητό στα χέρια σας, η εστίαση της προσοχής έχει ήδη αποσπαστεί. Το μυαλό σας είναι ήδη αλλού» λέει ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Time.

Μία άλλη έρευνα, που είχε δημοσιευτεί το 2012 στο περιοδικό Journal of Social and Personal Relationships κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας με την παρουσία τους και μόνο δίνουν –παραδόξως- τη δυνατότητα τόσο της διευκόλυνσης, όσο και της διατάραξης της ανθρώπινης σύνδεσης και οικειότητας.

Τα κινητά τηλέφωνα παίζουν πλέον πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και στην κοινωνική διασύνδεση, ωστόσο, σύμφωνα με τον Thornton πρέπει κάποια στιγμή να τα βάζουμε στην άκρη.