Tα κατάλληλα αξεσουάρ για καθηλωτικές εμπειρίες gaming! | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21


Παίζοντας ένα game μεταφέρεσαι σε άλλους κόσμους. Για λίγες ώρες, ζεις τη φαντασία σου όποια κι αν είναι αυτή, είτε ως επαγγελματίας οδηγός αγώνων είτε ως κυνηγός δράκων. Για να μπεις πλήρως στο… πετσί του ρόλου, ορισμένα αξεσουάρ θα σου φανούν πραγματικά ανεκτίμητα, ανεβάζοντας την απόλαυση στα ύψη.

Τι μορφή μπορεί να έχει το ιδανικό αξεσουάρ και πού σε βοηθάει, ωστόσο; Αυτό αλλάζει κυρίως βάσει των παιχνιδιών που σου αρέσει να παίζεις, καθώς ορισμένα -όπως μια τιμονιέρα- έχει ξεκάθαρη χρήση ενώ άλλα -όπως ένα ζευγάρι ακουστικά- χρησιμοποιούνται σε κάθε παιχνίδι ανεξαιρέτως. Οπότε που αξίζει να στρέψεις το βλέμμα σου;

Η κλασική (κι όχι μόνο) επιλογή: ένα χειριστήριο

Για τους κατόχους κονσόλας, αποτελεί… προέκταση του χεριού τους. Κάθε κονσόλα συνοδεύεται από ένα χειριστήριο οπότε είναι ο βασικός τρόπος να παίξεις οποιοδήποτε παιχνίδι. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφορα παιχνίδια που απλώς «απαιτούν»… δεύτερο πρόσωπο. Από τα κλασικά αθλητικά παιχνίδια έως fighting και platformers, ουκ ολίγα games υποστηρίζουν δεύτερο παίκτη κι έτσι η απόκτηση ενός επιπλέον χειριστηρίου για να παίζεις παρέα με φίλους είναι απαραίτητη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έπειτα, δεν είναι όλα τα χειριστήρια ίδια. Υπάρχουν κάποια, όπως το Xbox Elite Controller ή το Nacon Revolution Unlimited, που κατασκευάστηκαν για να ξεπεράσουν τα όρια ενός παραδοσιακού χειριστηρίου. Διαθέτουν διαφορετικό, εργονομικό σχεδιασμό συγκριτικά με το βασικό χειριστήριο της κονσόλας για να παραμένουν άνετα μετά από πολύωρα sessions αλλά και εντελώς νέες προσθήκες όπως επιπλέον πλήκτρα που μπορούν να λειτουργήσουν όπως ο χρήστης ορίσει, ανοίγοντας την πόρτα σε απίθανους συνδυασμούς.

Φυσικά, η συντριπτική πλειοψηφία χειριστηρίων κονσόλας λειτουργούν άψογα και σε υπολογιστή, οπότε ένα καλό χειριστήριο μπορεί να βρεθεί ανεξαρτήτου πλατφόρμας. Με τόσες συλλεκτικές εκδόσεις, χρώματα και εξειδικευμένα χειριστήρια, είναι θέμα χρόνου να βρεις το δικό σου.

Μια εμπειρία οδήγησης όπως καμία άλλη

Όταν κάθεσαι στο κάθισμά σου κι αγγίζεις το τιμόνι, νιώθεις ήδη την αδρεναλίνη να ανεβαίνει. Είτε παίζεις με το… «γράμμα του νόμου» σε μια πίστα είτε τρέχεις στους δρόμους μιας πόλης, η οδήγηση είναι μια εμπειρία που δύσκολα συγκρίνεται με άλλη για όσους την αγαπούν. Μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια οδήγησης, εξομοίωσης και μη, μπορούν να λειτουργήσουν με τιμονιέρα οπότε για όσους πραγματικά θέλουν να μετατρέψουν το σαλόνι τους σε… σαλόνι αυτοκινήτου, μια τιμονιέρα είναι μονόδρομος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εταιρείες με μακρά ιστορία στον τομέα, όπως οι Fanatec, Logitech και Thrustmaster μεταξύ άλλων, έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά ποιοτικά μοντέλα που μιμούνται άριστα ένα πραγματικό τιμόνι, από την ποιότητα των υλικών έως το μέγεθος και την ανάδραση. Υπάρχουν και ορισμένες τιμονιέρες που συνοδεύονται από μοχλό ταχυτήτων ή ακόμη και χειρόφρενο, για όσους αναζητούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία εξομοίωσης. Βέβαια, υπάρχουν και πιο απλά μοντέλα για όσους θέλουν κάτι πιο προσιτό, μικρό σε μέγεθος ή ιδανικό για παιδιά – οι επιλογές δεν είναι λίγες.

Πέραν αυτών, ένα κάθισμα σχεδιασμένο για τέτοιες περιστάσεις είναι εξίσου απαραίτητο για να συμπληρώσει την εμπειρία. Από rally buckets έως χαμηλά καθίσματα Formula 1 ή ψηλά buckets για γενικότερη χρήση, υπάρχουν πολλές επιλογές για τον επίδοξο οδηγό που όχι μόνο θα κάνουν πιο αυθεντική την εμπειρία αλλά και πιο άνετη, μιας και τα συγκεκριμένα καθίσματα προτιμώνται από gamers ανεξάρτητα από το είδος παιχνιδιών που συνηθίζουν να παίζουν.

Ακουστικά για ήχο που σε ταξιδεύει

Οτιδήποτε κι αν παίζεις, όποια κι αν είναι τα γούστα ή συχνότητα παιχνιδιού, ένα ζευγάρι gaming ακουστικών αποτελεί μια από τις βασικότερες προσθήκες στη συλλογή οποιουδήποτε gamer. Αρχικά, μιας και τα περισσότερα διαθέτουν κλειστό σχεδιασμό, οι εξωτερικοί ήχοι απομονώνονται επιτρέποντάς σου να αφοσιωθείς στη δράση που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου. Ύστερα, αν είσαι… κοινωνικός τύπος και παίζεις online multiplayer games, τα gaming headsets εξοπλίζονται με μικρόφωνο πέραν των υπολοίπων για να επικοινωνείς με άλλους παίκτες χωρίς να χρειάζεσαι ξεχωριστό μικρόφωνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

οθόνη υπολογιστή

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, υπάρχουν ακουστικά με δυνατότητα απόδοσης surround ήχου, δηλαδή σε πολλαπλά σημεία για να σε «βυθίζει» στη δράση – όλοι οι ήχοι έρχονται από όλες τις πλευρές, περιμετρικά. Μονάχα με τη χρήση ακουστικών μπορεί να μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά ένα παιχνίδι, για παράδειγμα ένα horror game, καθώς όλοι οι ανατριχιαστικοί ήχοι αποδίδονται με λεπτομέρεια απευθείας στα αυτιά σου. Αντίστοιχα σε ένα πολεμικό παιχνίδι, οι σφαίρες «σφυρίζουν» σαν να περνούν όντως δίπλα από το κεφάλι σου και οι εκρήξεις εκμεταλλεύονται το μπάσο για να τρομάξουν όπως ακριβώς τους αρμόζει. Αν πρέπει να γίνει μια προσθήκη στο gaming ράφι σου, τότε είναι ένα ζευγάρι ακουστικά.

Ένα αξεπέραστο, διαχρονικό ζευγάρι: πληκτρολόγιο & ποντίκι

Αν τα “WASD” έχουν σχηματιστεί στις άκρες των δακτύλων σου και τα κλικ του ποντικιού… «στενάζουν», τότε γνωρίζεις πολύ καλά τι θα πει πληκτρολόγιο και ποντίκι. Ο αγαπημένος συνδυασμός πολλών PC gamers αντέχει στο χρόνο για συγκεκριμένους λόγους: ακρίβεια, αξιοπιστία και ευελιξία. Ένα FPS που απαιτεί αντανακλαστικά και γρήγορη σκέψη πρέπει να συμπληρώνεται από ένα αντάξιο mouse και keyboard, για να δώσει στον παίκτη όσα χρειάζεται προκειμένου να πετύχει. Ο λεπτός χειρισμός ενός ποντικιού είναι απλώς αδύνατο να αναπαραχθεί από άλλο περιφερειακό με την ίδια ευκολία, όπως και το πληκτρολόγιο που προσφέρει άπειρη ευκολία μέσα από τα εξίσου αμέτρητα κουμπιά που ο παίκτης μπορεί να αξιοποιήσει όπως κρίνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

πληκτρολόγιο παιχνίδι

Επομένως, για να υπάρχει εγγύηση πως η θέληση και σκέψη του παίκτη θα συγχρονίζεται με τις πράξεις του εντός παιχνιδιού, ένα αξιόπιστο ζευγάρι ποντικιού και πληκτρολογίου είναι απαραίτητα – χωρίς πάντοτε να προσφέρονται ως σετ, φυσικά. Ένα καλό ποντίκι προσφέρει μεγάλο εύρος ρυθμίσεων ταχύτητας, με χαμηλή απόκριση και όσα πλήκτρα χρειάζεται ο παίκτης στη διάθεσή του για να ορίσει τις βασικές ενέργειες του κάθε παιχνιδιού. Φυσικά, η εργονομία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, μιας κι ένα βολικό ποντίκι είναι το παν και δη για πολύωρα gaming sessions.

Παρομοίως, ένα ιδανικό gaming πληκτρολόγιο προσφέρει αξιοπιστία μέσα από λειτουργίες όπως το anti ghosting, που εγγυάται ότι κάθε πάτημα πλήκτρου καταγράφεται έγκαιρα και με τη σωστή σειρά, ανεκτίμητη ευκολία για γρήγορα παιχνίδια και όχι μόνο. Εξίσου σημαντικά για πολλούς είναι τα macro, δηλαδή τα παραμετροποιήσιμα πλήκτρα όπου μπορούν να οριστούν συντομεύσεις ή ενέργειες για χρήση εντός παιχνιδιού. Τα πλήκτρα media, που διαχειρίζονται την ένταση του ήχου μεταξύ άλλων, είναι πολύ σημαντικά σε multiplayer games μιας και επιτρέπουν στον παίκτη να διαχειρίζεται τέτοιες (σημαντικές) λεπτομέρειες χωρίς να βγάζει τα χέρια από το πληκτρολόγιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νεότερες κονσόλες PlayStation και Xbox υποστηρίζουν πληκτρολόγιο και ποντίκι σε αρκετά παιχνίδια, αλλά και εκτός παιχνιδιού. Έτσι, όποιος έχει συνηθίσει με τον συγκεκριμένο συνδυασμό ή γενικότερα θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν (π.χ. για chat) τότε είναι ελεύθεροι να διαλέξουν αυτά που τους βολεύουν καλύτερα. Δημοφιλή παιχνίδια, όπως Fortnite, Warframe και Call of Duty: Warzone υποστηρίζουν mouse/keyboard, οπότε πολλοί ίσως μπουν στον πειρασμό για μια τέτοια προσθήκη στο setup τους.



Πηγή