Έχασε επαφή με το θρυλικό Voyager 2…κατά λάθος

5


Στις αρχές του περασμένου Μαΐου η NASA κατάφερε να παρατείνει ξανά την ζωή του θρυλικού Voyager 2 απενεργοποιώντας το σύστημα προστασίας των οργάνων του από τις αυξομειώσεις της τάσης, με αποτέλεσμα να κερδίσει τουλάχιστον ακόμη 3 χρόνια λειτουργίας. Όμως, την περασμένη εβδομάδα οι μηχανικοί της έκαναν μια γκάφα που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η επικοινωνία μαζί του τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Για την ακρίβεια, η NASA ανακοίνωσε πως έχασε την επαφή με το Voyager 2 λόγω μιας εντολής που έστριψε την κεραία του κατά 2°, με αποτέλεσμα να μην «βλέπει» πλέον τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να λάβει εντολές ή να στείλει πίσω δεδομένα και το επόμενο «παράθυρο» για να αποκατασταθεί η επικοινωνία είναι τον Οκτώβριο, όταν και θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες διορθωτικές μανούβρες για την τροχιά του, αρκεί φυσικά να μην συμβεί κάτι που θα το βγάλει εκτός πορείας.

Το Voyager 2 είχε εκτοξευθεί. Το 1977 με σκοπό να εξερευνήσει το Ηλιακό Σύστημα φτάνοντας όσο το δυνατόν πιο μακριά γίνεται. Οι αρχικές εκτιμήσεις για την ζωή του ξεπεράστηκαν κατά πολύ και πλέον κινείται στον διαστρικό χώρο σε απόσταση σχεδόν 20 δισ. χιλιομέτρων μακριά από τη Γη. Είναι το μόνο διαστημικό σκάφος που έχει επισκεφθεί και τους τέσσερις αέριους γίγαντες του Ηλιακού Συστήματος (Δίας, χρόνος, Ποσειδώνας, Ουρανός) και το πέρασμα του από τον Ποσειδώνα το 1989 ήταν αυτό που το έβαλε σε τροχιά για να περάσει στον διαστρικό χώρο το 2018.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι απέγινε το Voyager 1, το οποίο εκτοξεύθηκε επίσης το 1977, έχει φτάσει ακόμα πιο μακριά στα 24 δισ. χιλιόμετρα και…συνεχίζει!

[NASA]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή