Ακριβής εντοπισμός καρκίνου και φλεγμονής με τη χρήση φρουκτόζης

0


Μια ραδιενεργή μορφή φρουκτόζης, ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα, που χορηγήθηκε σε ποντίκια ανέδειξε περιοχές καρκίνου και φλεγμονής σε μια διαγνωστική ιατρική σάρωση. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η προσέγγιση καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό των ασθενειών σε σχέση με τις τρέχουσες τεχνικές και ανοίγει την πόρτα σε νέες οδούς έγκαιρης διάγνωσης.

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων ή PET βασίζεται συχνά στην έγχυση μιας μικρής ποσότητας ραδιενεργού γλυκόζης, που ονομάζεται ιχνηθέτης, στην κυκλοφορία του αίματος. Ο σαρωτής δημιουργεί μια εικόνα με βάση το πού χρησιμοποιείται η γλυκόζη στο σώμα. Δεδομένου ότι πολλοί καρκίνοι χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για την τροφοδοσία του μεταβολισμού, συσσωρεύεται εκεί, φωτίζοντας τον καρκίνο.

Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούν όλοι οι καρκίνοι τη γλυκόζη ως καύσιμο, και υγιή όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά μπορούν να την αξιοποιήσουν για ενέργεια, καλύπτοντας τις ασθενείς περιοχές στη σάρωση ΡΕΤ. Γι’ αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα (uOttawa) στον Καναδά, ανέπτυξαν έναν νέο ραδιενεργό ιχνηθέτη που αντ’ αυτού χαρτογραφεί πώς τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη φρουκτόζη, έναν τύπο σακχάρου που εμπλέκεται όλο και περισσότερο στις ασθένειες.

Για πρώτη φορά, μπορούμε να δούμε πού χρησιμοποιείται η φρουκτόζη, ένα κοινό διατροφικό σάκχαρο, στο σώμα“, δήλωσε ο Adam Shuhendler, συγγραφέας της μελέτης. “Εκτός των νεφρών και του ήπατος, ο μεταβολισμός της φρουκτόζης σε οποιοδήποτε άλλο όργανο μπορεί να υποδεικνύει ένα ύποπτο πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της φλεγμονής”.

Όπως και η γλυκόζη, η φρουκτόζη είναι ένα απλό σάκχαρο ή μονοσακχαρίτης. Βρίσκεται φυσικά στα φρούτα, στους χυμούς φρούτων, σε ορισμένα λαχανικά και στο μέλι. Και, όπως και η γλυκόζη, η φρουκτόζη απορροφάται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος από το λεπτό έντερο. Ωστόσο, το συκώτι πρέπει να μετατρέψει τη φρουκτόζη σε γλυκόζη πριν χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όταν ο καρδιακός ιστός στερείται οξυγόνου για παράδειγμα λόγω καρδιακής προσβολής, στρέφεται στη χρήση φρουκτόζης ως πηγή ενέργειας. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η εναλλαγή μπορεί επίσης να προκαλείται από φλεγμονή και αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης του καρκίνου. Επομένως, είναι λογικό να αξιοποιήσουμε τις διαγνωστικές δυνατότητες της φρουκτόζης.

Οι ερευνητές συνέδεσαν το ραδιενεργό φθόριο (18F), που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στις σαρώσεις ΡΕΤ, σε μια τροποποιημένη μορφή φρουκτόζης για να δημιουργήσουν τον νέο τους ιχνηθέτη, [18F]4-FDF. Όταν εγχύθηκαν σε ένα μοντέλο ποντικού με ανθρώπινο καρκίνο του ήπατος, οι σαρώσεις ΡΕΤ από 20 έως 45 λεπτά μετά την ένεση έδειξαν ότι ο ιχνηθέτης συσσωρεύτηκε στον όγκο και λιγότερο στους υγιείς ιστούς, τον εγκέφαλο και την καρδιά, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα υγιή όργανα έχουν περιορισμένη εξάρτηση από τη φρουκτόζη ως πηγή ενέργειας. Σε ένα μοντέλο φλεγμονής σε ποντίκια, οι σαρώσεις έδειξαν σημαντική αύξηση της πρόσληψης [18F]4-FDF από την καρδιά και τον εγκέφαλο, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα του ιχνηθέτη για ευαίσθητη χαρτογράφηση της φλεγμονής σε αυτά τα όργανα.

Η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία καρκίνων και φλεγμονωδών καταστάσεων που επηρεάζουν την καρδιά και τον εγκέφαλο.

[via]



Πηγή