Επιτέλους έτοιμη η μεγαλύτερη «κάμερα» στον κόσμο! Ανοίγει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του Διαστήματος!

2


Το Μεγάλο Συνοπτικό Ερευνητικό Τηλεσκόπιο (Large Synoptic Survey Telescope – LSST) έχει πλέον ολοκληρωθεί. Μετά από δύο δεκαετίες εργασίας, η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα που δημιουργήθηκε ποτέ για τη μελέτη γαλαξιών είναι πλέον έτοιμη. Βρίσκεται στο αστεροσκοπείο Vera C. Rubin της Χιλής, σε υψόμετρο 2.700 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μοναδικό project. Μια κάμερα με 3.200 megapixel, που ζυγίζει πάνω από τρεις τόνους και έχει πλάτος 1,65 μέτρα!

Οι μηχανικοί του Υπουργείου Ενέργειας στο Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντών SLAC επισημαίνουν ότι ολοκλήρωσαν επιτέλους την κατασκευή αυτού του τεράστιου θαλάμου. Από τώρα και για 10 χρόνια, η κάμερα θα παράγει έναν τεράστιο αριθμό εικόνων κοντινών γαλαξιών που θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη του Σύμπαντος και την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει ο νυχτερινός ουρανός από τη Γη.

Σύντομα θα αρχίσουμε να παράγουμε την καλύτερη ταινία όλων των εποχών και τον πιο κατατοπιστικό χάρτη του νυχτερινού ουρανού που έχει δημιουργηθεί ποτέ“, εξηγεί ο Željko Ivezić , διευθυντής του Αστεροσκοπείου Rubin.

Η κάμερα 3.200 megapixel έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου. Διαθέτει 201 αισθητήρες, αλλά χωρίς αμφιβολία ο πρωταγωνιστής είναι ο φακός. Ένας κολοσσιαίος φακός μεγέθους 1,57 μέτρων και πάχους 10 εκατοστών, ο μεγαλύτερος στον κόσμο για το σκοπό αυτό, ο οποίος συνοδεύεται από δύο άλλους φακούς μεγέθους σχεδόν ενός μέτρου.

Η ομάδα του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore (LLNL) ήταν μία από τις ομάδες που ήταν υπεύθυνες για τον σχεδιασμό και την κατασκευή αυτού του φακού και είναι υπερήφανες που ολοκλήρωσαν το έργο τους.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτό το πρωτοφανές όργανο να ολοκληρώνεται και να είναι έτοιμο να ξεκινήσει το ταξίδι του στο Αστεροσκοπείο Rubin“, λέει ο μηχανικός Vincent Riot, από το LLNL, ο οποίος υπενθυμίζει ότι ένας μεγάλος αριθμός ειδικών στην οπτική εργάστηκε για την κατασκευή του.

Τα pixels έχουν μέγεθος μόλις 10 μικρόμετρα και η ανάλυση αυτής της κάμερας είναι τόσο υψηλή που θα χρειάζονταν εκατοντάδες τηλεοράσεις για την αναπαράσταση μιας και μόνο εικόνας. “Θα μπορούσατε να εντοπίσετε μια μπάλα του γκολφ σε απόσταση 25 χιλιομέτρων”, εξηγεί ο διευθυντής. Αυτή η πολύ υψηλή ανάλυση που εφαρμόζεται στο Σύμπαν μας επιτρέπει να έχουμε μια αναπαράσταση του ουρανού με τρόπο που δεν ήταν διαθέσιμος μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας, η κάμερα θα αυξήσει τον αριθμό των γνωστών αντικειμένων στο Σύμπαν κατά 10 φορές . Για παράδειγμα, θα μας επιτρέψει να εντοπίσουμε απειλές από αστεροειδείς που πλησιάζουν τον πλανήτη ή άλλα αντικείμενα στο Διάστημα που μέχρι τώρα δεν ήταν ορατά.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανερχόταν σε 168 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία ολοκλήρωσης αναμενόταν το 2021. Η πανδημία οδήγησε σε καθυστέρηση μέχρι τώρα, αλλά η μεγαλύτερη κάμερα στον κόσμο είναι τελικά έτοιμη να μεταφερθεί στο αστεροσκοπείο. Ένα κατόρθωμα της τεχνολογίας που θα μας επιτρέψει να αναλύσουμε το Σύμπαν όπως ποτέ άλλοτε!

Προηγουμένως, το ρεκόρ, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000, κατείχε η κάμερα του τηλεσκοπίου Subaru (Χαβάη), με 870 megapixel και πλάτος 8,2 μέτρα. Ακριβώς αυτό το τηλεσκόπιο ήταν εκείνο που μέχρι πρόσφατα μας επέτρεπε να εντοπίσουμε τα πιο μακρινά αντικείμενα . Η επόμενη δεκαετία ανήκει στο τηλεσκόπιο Vera C.Rubin και την υπέροχη κάμερα του.



Πηγή