Η Κίνα ετοιμάζει ένα ακόμα πιο οικολογικό πυρηνικό εργοστάσιο

6


Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να έχει συνδεθεί με ορισμένα από τα πιο τρομακτικά γεγονότα των τελευταίων 80 ετών (βλ. βόμβες και ατυχήματα), αλλά στην πραγματικότητα δεν παύει να είναι πολύ πιο καθαρή μορφή ενέργειας σε σύγκριση με αυτήν που προέρχεται από εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων. Ίσως, μάλιστα, να γίνει ακόμα πιο καθαρή αν υλοποιηθεί το σχέδιο των Κινέζων ερευνητών για κατασκευή ενός διαφορετικού πυρηνικού αντιδραστήρα.

Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι σχεδιάζουν έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που θα χρησιμοποιεί Θόριο αντί για Ουράνιο που θα εμβαπτίζεται πρώτα μέσα υγρό φθοριούχο άλας, και έπειτα θα ξεκινά η διαδικασία της σχάσης. Σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 600°C, τα άτομα Θορίου μετατρέπονται σε Ουράνιο-233, ένα ισότοπο του Ουρανίου που χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την πυρηνική αντίδραση.

Με τη χρήση Θορίου η διαδικασία είναι σημαντικά πιο ασφαλής σε σύγκριση με τους συμβατικούς αντιδραστήρες, διότι σε περίπτωση διαρροής το υγρό φθοριούχο άλας ψύχει πολύ ταχύτερα τα άτομα του Θορίου προκειμένου να σταματήσει η σχάση, ενώ και τα υπολείμματα της πυρηνικής αντίδρασης (πυρηνικά απόβλητα) έχουν σημαντικά χαμηλότερη διάρκεια ημίσειας ζωής (περίπου 500 χρόνια αντί 10,000 χρόνια των αντιδραστήρων Ουρανίου). Κρατήστε ότι δεν απαιτείται νερό για τη λειτουργία αυτού του αντιδραστήρα, άρα μπορεί να γίνει εγκατάσταση σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο πρωτότυπος αντιδραστήρας Θορίου της Κίνας θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Αύγουστο και οι δοκιμές θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο. Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη πραγματική εμπορική χρήση θα έχει ξεκινήσει μέχρι το 2030.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]





Πηγή