Ιστορική νίκη στη δικαστική διαμάχη εναντίον της Google

9


Η Epic Games εξήλθε νικήτρια της τριετούς δικαστικής διαμάχης εναντίον της Google σχετικά με τη λειτουργία του Play Store. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Verge, οι ένορκοι της πολύμηνης δίκης στο San Francisco αποφάνθηκαν ότι το Play Store της Google και η υπηρεσία χρέωσης που προσφέρει, αποτελεί παράνομο μονοπώλιο.

Στην ετυμηγορία τους οι ένορκοι συμφώνησαν με το επιχείρημα της Epic Games ότι η Google όχι μόνο έχει μονοπώλιο στις εφαρμογές για Android μέσω του Google Play Store, αλλά και ότι ασκεί επίσης αντιανταγωνιστικές πρακτικές πληρώνοντας τους προγραμματιστές για να διατηρήσει αυτό το μονοπώλιο.

Η Epic Games τοποθετήθηκε σχετικά με την ετυμηγορία των ενόρκων για την υπόθεση στο επίσημο blog της, αναφέροντας:

Η σημερινή ετυμηγορία είναι μια νίκη για όλους τους προγραμματιστές εφαρμογών και τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Αποδεικνύει ότι οι πρακτικές του καταστήματος εφαρμογών της Google είναι παράνομες και ότι κάνει κατάχρηση του μονοπωλίου της για να εισπράττει υπέρογκες αμοιβές, να καταπνίγει τον ανταγωνισμό και να μειώνει την καινοτομία.

Κατά τη διάρκεια της δίκης είδαμε αποδείξεις ότι η Google ήταν πρόθυμη να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια για να καταπνίξει τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών, πληρώνοντας προγραμματιστές για να εγκαταλείψουν τις δικές τους προσπάθειες καταστημάτων και τα σχέδια άμεσης διανομής των εφαρμογών τους και προσφέροντας εξαιρετικά προσοδοφόρες συμφωνίες με κατασκευαστές συσκευών με αντάλλαγμα τον αποκλεισμό ανταγωνιστικών καταστημάτων.

Η ιστοσελίδα The Verge φιλοξενεί επίσης μια δήλωση σχετικά με τη σημερινή ετυμηγορία από τον Wilson White, αντιπρόεδρο της Google, Government Affairs & Public Policy, η οποία ανέφερε ότι η εταιρεία σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης:

Σκοπεύουμε να αμφισβητήσουμε την ετυμηγορία. Το Android και το Google Play παρέχουν περισσότερες επιλογές και διαφάνεια από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη mobile πλατφόρμα. Η δίκη κατέστησε σαφές ότι ανταγωνιζόμαστε σκληρά την Apple και το App Store της, καθώς και τα καταστήματα εφαρμογών σε συσκευές Android και κονσόλες παιχνιδιών. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το επιχειρηματικό μοντέλο του Android και παραμένουμε βαθιά προσηλωμένοι στους χρήστες μας, στους συνεργάτες μας και στο ευρύτερο οικοσύστημα του Android.

Η Epic Games κατέθεσε για πρώτη φορά αγωγή κατά της Google τον Αύγουστο του 2020. Αυτό συνέβη αφότου η Epic ξεκίνησε το δικό της in-game σύστημα πληρωμής για το Fortnite, το οποίο ήταν αντίθετο με τις πολιτικές τόσο του Google Play Store, όσο και του App Store της Apple. Η Epic κατέθεσε παρόμοια αγωγή εναντίον της Apple το 2020. Ωστόσο, η επακόλουθη δίκη και οι εφέσεις κατέληξαν με την Apple να κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος της υπόθεσης.

Στη δίκη της Epic Games εναντίον της Google, η πρώτη δεν ζητούσε καμία χρηματική αποζημίωση σε περίπτωση νίκης, αλλά επιθυμεί η Google να απελευθερώσει πλήρως το Android για να μπορέσει να υποστηρίξει πλήρη καταστήματα εφαρμογών παιχνιδιών, με τις δικές τους πρακτικές χρέωσης. Τα αιτήματα αυτά θα εξεταστούν από τον δικαστή της υπόθεσης στις αρχές Ιανουαρίου 2024.

[viae]



Πηγή