Λανσάρει τα passkeys για την εφαρμογή Android για να αφήσεις στην άκρη το password

11


Όπως το είχε προαναγγείλει πριν από μερικές ημέρες η Google στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για την δυνατότητα προεπιλογής των passkeys για τις υπηρεσίες της, η ομάδα ανάπτυξης του WhatsApp ξεκινά να λανσάρει και αυτή την ίδια δυνατότητα για τους χρήστες της υπηρεσίας σε συσκευές Android.

Στο εξής, αντί για την πιστοποίηση λογαριασμού δύο παραγόντων (2FA), οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τα passkeys προκειμένου να εισέρχονται στον λογαριασμό τους με δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου ή κάποιο PIN, αφήνοντας στην άκρη τα πολύπλοκα και ευπαθή passwords.

Η Meta διευκρινίζει στην ανακοίνωση της πως το λανσάρισμα των passkeys γίνεται σταδιακά, γι’ αυτό μπορεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να το δούμε όλοι στις συσκευές Android που χρησιμοποιούμε. Επίσης, δεν αναφέρει κάτι ανάλογο για τις συσκευές iOS, ούτε για τις web / desktop εκδόσεις της υπηρεσίας.

Τι είναι τα passkeys και γιατί διαφέρουν από τα passwords

Τα passkeys αποτελούν μια πολύ πιο ασφαλή, γρήγορη και εύκολη μέθοδο για την πιστοποίηση της ταυτότητας του χρήστη προκειμένου να εισέλθει σε μια υπηρεσία, εφαρμογή ή ιστοσελίδα. Σε αντίθεση με τα πολύπλοκα passwords που θα πρέπει να μνημονεύεις ή να αποθηκεύεις σε κάποιον passoword manager, το passkey επιτρέπει στον χρήστη να αξιοποιεί τις βιομετρικές μεθόδους που του παρέχει η συσκευή του (π.χ. αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικό αποτύπωμα).

Σε τεχνικό επίπεδο, το passkey αποτελείται από δύο ξεχωριστά κλειδιά, το ένα αποθηκεύεται στην εφαρμογή ή την υπηρεσία και το άλλο στην συσκευή του χρήστη. Όταν επιχειρείς να πραγματοποιήσεις log in, τότε η συσκευή σου ζητά να πιστοποιήσεις την ταυτότητα σου χρησιμοποιώντας κάποια από τις βιομετρικές μεθόδους που έχεις ορίσει και αν αυτή η πληροφορία συμφωνεί με το κλειδί της εφαρμογής / υπηρεσίας, τότε εισέρχεσαι κανονικά σε αυτήν.

Σε περίπτωση που αλλάξεις συσκευή ή την χάσεις, οι περισσότερες υπηρεσίες – εφαρμογές υποστηρίζουν λειτουργία επαναπιστοποιήσης με μια νέα συσκευή που συνήθως γίνεται με αποστολή κάποιου κωδικού στο email ή στον αριθμό τηλεφώνου.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή