Νέα έρευνα περί πειρατείας και νόμιμης κατανάλωσης περιεχομένου

6


Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο αποκλεισμός των πειρατικών ιστοσελίδων στη Βραζιλία και την Ινδία ενίσχυσε τελικά τη νόμιμη κατανάλωση περιεχομένου. Η έρευνα επιβεβαιώνει, επίσης, τα ήδη δημοσιευμένα ευρήματα που περιορίζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα στις ξεμπλοκαρισμένες πειρατικές ιστοσελίδες είναι μικτά και δεν έχει ακόμη ερευνηθεί αν το αυξημένο ενδιαφέρον για νόμιμο περιεχόμενο διαρκεί για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Τα τελευταία χρόνια, ο αποκλεισμός ιστοσελίδων έχει γίνει ένας από τους πιο διαδεδομένους μηχανισμούς επιβολής κατά της πειρατείας στον κόσμο.

Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου σε αρκετές δεκάδες χώρες εμποδίζουν τους συνδρομητές να έχουν πρόσβαση σε διάφορες πειρατικές ιστοσελίδες. Κάθε μήνα προστίθενται νέοι αποκλεισμοί και οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων πιέζουν ενεργά για την επέκταση του μέτρου στις ΗΠΑ.

Αν και ο αποκλεισμός ιστοσελίδων δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια, οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων είναι πεπεισμένοι ότι έχει αξιοσημείωτο αποτέλεσμα και επικαλούνται έρευνες που το υποστηρίζουν.

Μια από τις πρώτες ακαδημαϊκές έρευνε, βασισμένη σε δεδομένα που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι ο τοπικός αποκλεισμός του Pirate Bay είχε μικρή επίδραση στη νόμιμη κατανάλωση. Αντιθέτως, οι πειρατές στράφηκαν σε εναλλακτικές πειρατικές ιστοσελίδες, proxy ή VPN για να παρακάμψουν τους εικονικούς περιορισμούς.

Μια μελέτη που ακολούθησε πρόσθεσε περισσότερα στοιχεία και έφερε καλά νέα για τους κατόχους δικαιωμάτων. Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις μπλοκαρίστηκε ένας μεγάλος αριθμός ιστοσελίδων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συνολική επισκεψιμότητα τους μειώθηκε. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση της επισκεψιμότητας σε νόμιμες υπηρεσίες όπως το Netflix.

Τα τελευταία ευρήματα αναφέρονται συχνά σε συζητήσεις περί πολιτικής γύρω από τον αποκλεισμό ιστοσελίδων. Ενώ τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα, είναι επίσης περιορισμένα. Ισχύουν μόνο για την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, και απουσιάζουν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των προσπαθειών αποκλεισμού στην πειρατεία και τη νόμιμη κατανάλωση.

Μια νέα, μη αξιολογημένη μελέτη εργασίας που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Chapman και του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στοχεύει να καλύψει το πρώτο κενό. Χρησιμοποιώντας παρόμοια μεθοδολογία με εκείνη που είδαμε στην προηγούμενη βρετανική μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις του αποκλεισμού στην Ινδία και τη Βραζιλία.

Στην Ινδία, οι ερευνητές μελέτησαν δύο ξεχωριστά κύματα αποκλεισμού.
Το πρώτο έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2019, όταν μπλοκαρίστηκαν 380 πειρατικές ιστοσελίδες. Το δεύτερο κύμα υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν οι ινδικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου μπλόκαραν 173 επιπλέον πειρατικές ιστοσελίδες.

Οι ερευνητές έλεγξαν τα δεδομένα περιήγησης για να διαπιστώσουν αν οι αποκλεισμοί ήταν αποτελεσματικοί και αν οι πειρατές μεταπήδησαν σε μη μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες. Παρακολουθήθηκαν επίσης οι επισκέψεις σε νόμιμες υπηρεσίες ψυχαγωγίας, όπως το Netflix και το Hotstar.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών αναπαράγουν σε μεγάλο βαθμό τα ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρώτο ινδικό κύμα αποκλεισμού προκάλεσε αύξηση 8,1% στις επισκέψεις σε νόμιμους ιστότοπους και το δεύτερο κύμα οδήγησε σε αύξηση 3,1%. Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική αύξηση των επισκέψεων σε μη αποκλεισμένες πειρατικές ιστοσελίδες.

Συνολικά, τα ευρήματα της Ινδίας υποδηλώνουν ότι ο αποκλεισμός ιστοσελίδων μπορεί να αυξήσει τη νόμιμη κατανάλωση χωρίς να ενισχύσει την κίνηση σε άλλες, μη αποκλεισμένες πειρατικές ιστοσελίδες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έστρεψαν την προσοχή τους στη Βραζιλία, όπου τον Ιούλιο του 2021 μπλοκαρίστηκαν 174 πειρατικές ιστοσελίδες.
Χρησιμοποιώντας έναν παρόμοιο ερευνητικό σχεδιασμό, διαπίστωσαν ότι αυτοί οι αποκλεισμοί είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 5,2% των επισκέψεων σε ιστοσελίδες streaming επί πληρωμή.

Σε αντίθεση με την Ινδία, στη Βραζιλία παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας στις μη αποκλεισμένες πειρατικές ιστοσελίδες. Αυτό είναι παρόμοιο με το φαινόμενο “διασποράς” που είχε βρεθεί προηγουμένως ως απάντηση στους αποκλεισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Βραζιλία διαπιστώσαμε ότι ο αποκλεισμός 174 πειρατικών ιστοσελίδων προκάλεσε στατιστικά σημαντική αύξηση των επισκέψεων σε μη αποκλεισμένες πειρατικές ιστοσελίδες, στην ουσία διασκορπίζοντας την πειρατεία“, γράφουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα θετικά αποτελέσματα του αποκλεισμού των πειρατικών ιστοσελίδων δεν περιορίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα είναι μουσική στα αυτιά των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων που επιθυμούν να επεκτείνουν τον αποκλεισμό των πειρατικών ιστοσελίδων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις ΗΠΑ να αποτελούν το “ιερό δισκοπότηρο”.

Η έρευνα παρέχει αποδείξεις ότι ο αποκλεισμός ιστοσελίδων στη Βραζιλία και την Ινδία το 2019, το 2020 και το 2021 έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό που είχε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2013 και το 2014, παρά το γεγονός ότι στο διάστημα που μεσολάβησε το τοπίο της πειρατείας και της νόμιμης κατανάλωσης έχει αλλάξει σημαντικά. Εν ολίγοις, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο αποκλεισμός των πειρατικών ιστοσελίδων παραμένει μια αποτελεσματική στρατηγική για την αύξηση της νόμιμης κατανάλωσης περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα“, προσθέτουν οι ερευνητές.

Αν και η τελευταία μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί ξεχωριστά από ομότιμους, επιβεβαιώνει πράγματι τα προηγούμενα ευρήματα. Τούτου λεχθέντος, η έρευνα για την πειρατεία είναι δυναμική και ποτέ δεν ολοκληρώνεται, οπότε πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

[via]



Πηγή