Πλαστικά σωματίδια βρέθηκαν για πρώτη φορά βαθιά στους πνεύμονες ζωντανών ανθρώπων

16


Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται να αποδείξουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος από πλαστικό ακόμα και στα πιο απόμακρα μέρη, όπως είναι η Αρκτική, η Ανταρκτική, ακόμα το ψηλότερο βουνό του κόσμου. Επιστήμονες από όλον τον κόσμο εστιάζουν πλέον την έρευνά τους στις επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα και στην υγεία αυτού. Το 2018, βρέθηκαν μικροπλαστικά σε δείγματα ανθρώπινων κοπράνων από όλο τον κόσμο. Αντίστοιχα το 2020, ένα επιστημονικό άρθρο αποκάλυψε την παρουσία μικρών πλαστικών σωματιδίων σε μια σειρά από ιστούς όπως είναι το συκώτι, η σπλήνα, τα νεφρά και οι πνεύμονες. Πριν μόλις έναν μήνα, δημοσιεύτηκε μελέτη που για πρώτη φορά ανίχνευσε πλαστικά σωματίδια στην κυκλοφορία του αίματος. Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη έχει να κάνει με την παρουσία μικροπλαστικών σωματιδίων σε ζωντανό πνευμονικό ιστό και είναι πραγματικά ανησυχητική.

Αναμφισβήτητα, η ρύπανση που προκαλείται από υλικά όπως είναι οι σακούλες και τα πλαστικά μπουκάλια, αποτελεί μέγιστης βαρύτητας περιβαλλοντολογικό πρόβλημα. Επιπλέον, το γεγονός ότι το πλαστικό διασπάται σε πολύ μικρά θραύσματα, μεγέθους έως και 0,0001 χιλιοστού (δηλαδή ίσο με 0,1 μικρόμετρο), γνωστά ως νανοπλαστικά ανάλογα σε αυτήν την περίπτωση, τα καθιστά δύσκολο να εντοπιστούν και πολύ εύκολο να μπούνε στο ανθρώπινο σώμα. Αιωρούμενα πλαστικά σωματίδια, της τάξεως του 1 νανομέτρου έως και 20 μικρόμετρα, δύναται να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω της αναπνοής. Αυτά αποσυσσωματόνονται και δυστυχώς καταφέρνουν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο σχήμα των ανθρωπίνων κυττάρων του πνεύμονα και γενικά να επιφέρουν τοξικά αποτελέσματα.

Η υπό συζήτηση μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Hull και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science of the Total Environment. Βασίστηκε σε προηγούμενες εργασίες σύμφωνα με τις οποίες εντοπίστηκαν μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια σε πνευμονικούς ιστούς που είχαν προέλθει από χειρουργικές επεμβάσεις σε ζώντες ασθενείς. Στα 11 από τα 13 δείγματα, εντοπίστηκαν 12 διαφορετικοί τύποι πλαστικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνήθως χρησιμοποιούνται σε μπουκάλια, ποικίλες συσκευασίες, αλλά και τα ρούχα. Τα δείγματα από ασθενείς αρσενικού φύλου παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα δείγματα που προήλθαν από ασθενείς θηλυκού φύλου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα σωματίδια αυτά βρέθηκαν στο κατώτερο μέρος του πνεύμονα. Αυτό εξέπληξε τους ερευνητές, οι οποίοι περίμεναν τα σωματίδια αυτά να φιλτραριστούν, να παγιδευτούν και να μην καταλήξουν εκεί, καθώς οι αεραγωγοί των πνευμόνων πηγαίνοντας προς τα κάτω γίνονται πραγματικά πολύ μικρότεροι, πολύ στενότεροι. Μέχρι τώρα, μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια είναι ανιχνευτεί σε δείγματα νεκροψίας και όχι σε ζωντανά σώματα. Περαιτέρω μελέτες για τον λεπτομερή χαρακτηρισμό των τύπων του πλαστικού υλικού και για τον προσδιορισμό της συγκεντρώσεώς του θα επιτρέψουν τη σε βάθος έρευνα των επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων και της βαρύτητας των παρατηρήσεων αυτών.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή