Πρόβλεψη πλημμύρων έως και 7 ημέρες νωρίτερα χάριν στο AI της Google

1


Η Google ανακοίνωσε ότι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) έχει καταφέρει να προβλέψει με επιτυχία τις πλημμύρες των ποταμών, έως και επτά ημέρες νωρίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό δεν είναι απλώς μια υπερβολή της εταιρείας, καθώς τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature. Οι πλημμύρες είναι η πιο συχνή φυσική καταστροφή σε όλο τον κόσμο, οπότε κάθε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης είναι ευπρόσδεκτο.

Οι πλημμύρες είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν, καθώς στα περισσότερα ποτάμια δεν υπάρχουν ροόμετρα. Η Google ξεπέρασε αυτό το πρόβλημα εκπαιδεύοντας μοντέλα μηχανικής μάθησης με όλα τα είδη των σχετικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών γεγονότων, μετρήσεων της στάθμης του ποταμού, μετρήσεων του υψομέτρου και του εδάφους κ.λπ. Στη συνέχεια, η εταιρεία δημιούργησε τοπικούς χάρτες και έτρεξε “εκατοντάδες χιλιάδες” προσομοιώσεις σε κάθε τοποθεσία. Αυτός ο συνδυασμός τεχνικών επέτρεψε στα μοντέλα να προβλέψουν με ακρίβεια τις επερχόμενες πλημμύρες.

Η προσέγγιση δημιούργησε “εξαιρετικά ακριβή μοντέλα για πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες“, αλλά η Google ελπίζει να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνικές για να λύσει το πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα. Παρότι η εταιρεία προέβλεψε με επιτυχία ορισμένες πλημμύρες επτά ολόκληρες ημέρες νωρίτερα, ο μέσος όρος ήταν περίπου πέντε ημέρες. Ωστόσο, η Google είναι βέβαιη ότι έχει επεκτείνει την “αξιοπιστία των σημερινών διαθέσιμων παγκόσμιων προβλέψεων από το μηδέν στις πέντε ημέρες“. Βελτίωσε επίσης σημαντικά τις προβλέψεις σε περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς, όπως ορισμένες ζώνες της Αφρικής και της Ασίας.

Συνολικά, η τεχνολογία αυτή επέτρεψε στην Google να παρέχει ακριβείς προβλέψεις πλημμυρών σε 80 χώρες με συνολικό πληθυσμό 460 εκατομμυρίων. Η εταιρεία δημοσιοποίησε αυτές τις προβλέψεις στις υπηρεσίες Google Search, Google Maps και μέσω ειδοποιήσεων για συσκευές Android. Οι πληροφορίες αυτές είναι επίσης διαθέσιμες μέσω της ιδιόκτητης διαδικτυακής εφαρμογής Flood Hub της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2022.

Η Google θα συνεχίσει να διερευνά τις “δυνατότητες της μηχανικής μάθησης για τη δημιουργία καλύτερων μοντέλων πρόβλεψης πλημμυρών” και έχει συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς ερευνητές για την τελειοποίηση της προσέγγισης που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η εταιρεία ελπίζει ότι αυτό θα οδηγήσει τελικά σε μια “παγκόσμια end-to-end πλατφόρμα πρόβλεψης πλημμυρών“.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τον Matthew on Unsplash

[Google]



Πηγή